Baltalı katil bir terfi daha aldı

2004 yılında Macaristan’da katıldığı NATO Semineri’nde Gurgen Margaryan isimli Ermeni subayına uykusunda saldırıp, 16 balta darbesiyle katleden Azeri subay Ramil Seferov, Azerbaycan'da binbaşı rütbesine yarbaylığa yükseltildi.

2004 yılında Macaristan’da katıldığı NATO Semineri’nde Gurgen Margaryan isimli Ermeni subayına uykusunda saldırıp, 16 balta darbesiyle katleden Azeri subay Ramil Seferov, Azerbaycan’ın “cezasını ülkesinde çekmeye devam edecektir” vaatleri ile 2012 yılında Azerbaycan’a iade edildikten sonra, Azerbaycan’ın resmi kahramanı sıfatını almıştı. Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından affedilerek  binbaşı rütbesine layık görülen Safarov’un, geçen hafta yarbaylığa yükseltildiği  haberi Azerbaycan basını tarafından servis edildi.

İadenin hemen ardından, Ermenistan Macaristan’la diplomatik ilişkilerini askıya almış, başkent Yerevan'ın çeşitli yerlerinde, Macaristan Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı önünde gösteriler düzenlenmişti. Macaristan Büyükelçiliği göstericiler tarafından domates yağmuruna tutulurken, öfkeli Ermenistan vatandaşları elçilikteki Macaristan bayrağını indirerek yakmışlardı.

Macaristan 3 milyar dolar mı aldı?

Bu iadenin perde arkasını araştıran gazetecililer, iki devlet arasında anlaşma yapıldığını, Bakü’nün Macaristan’dan 3 milyar dolar tutarında devlet bonosu satın alma sözü verdiği haberini kamuoyuna sundular. 

Mahkemedeki ilk duruşmasında “Görevim bütün Ermenileri öldürmek; hepsi ölmeden bu dünyada rahat etmeyeceğiz” diyen Seferov, Margaryan’ı öldürdükten sonra diğer Ermenistanlı subay Hayk Makuçyan’ın da odasına gitmiş ancak kapısının kilitli olması sayesinde ikinci cinayeti gerçekleştirememişti. 

Macaristan’da iki yıl süren davanın ardından 2006’da mahkeme, Seferov’u ömür boyu hapis cezasına mahkûm etti. Azerbaycan ise karara itiraz ederek temyize başvurdu. Yargıtay 2007’de mahkemenin verdiği kararı onayladı. İlk günden bu yana Seferov’un Azerbaycan’a iade edilmesi için uğraşan Bakü yönetimi Ağustos 2006’da istediğini elde etti.

Azerbaycan Savunma Bakanı Sefer Abiyev’in kararı ile subay Seferov, bir gün içinde binbaşı rütbesi ile ödüllendirilmiş, bununla da kalmayıp Azerbaycan hükümeti Seferov’a sekiz senede birikmiş maaşları ile ve birkaç ev hediye etmişti. Tüm bu ödüllerin ardından, Seferov son olarak Azerbaycan Ordusunda yarbaylığa yükseltildi.

 

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Ermenistan



Yazar Hakkında