İran'daki protestolar: Hayatını kaybedenlerin sayısı en az 22

İran’da 28 Aralık’ta başlayan protestolar kentlere yayılmaya devam ederken hayatını kaybeden sayısı 22’ye çıktı.

28 Aralık'ta ülkenin kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde yüksek enflasyonu protesto etmek için sokağa çıkan göstericilerle başlayan eylemler ülkenin önemli bölümüne yayılmış durumda.

BBC'de yer alana habere göre, protestoların altıncı gününde polis ve protestocular arasında yaşanan çatışmada bir gecede dokuz kişi öldürüldü. Isfahan'da öldürülen sivillerle birlikte ölü sayısı 22'ye yükseldi. Altı protestocunun bir polis merkezinden silah almaya çalışırken öldürüldüğü belirtiliyor. Başka bir yerde de devrim muhafızları 11 yaşında bir çocuğu ve bir adamı öldürdü. 

 Yetkililer, İran'ın iç kesimlerinde yer alan Necefabad kentinde göstericilerin bir polisi silahla öldürdüğünü açıklamıştı. 

Aralarında hükümete yakın Fars haber ajansının da bulunduğu haber kaynakları, ülke genelindeki gözaltı sayısının 200'ü aştığını aktarıyor.

Ruhani: Protestolar tehdit değil fırsat 

Protestolar Pazartesi akşamı da devam ederken, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin dün akşam milletvekillerine yönelik konuşması yerel saatle 20.00’de devlet televizyonunda yayınlandı. 

Ruhani, İran'da her eylemcinin yurt dışından emir almadığını belirtti ve "Bir grup insan da fikirlerini ve sorunlarını aktarmak için sokağa çıktı" diye konuştu.

Ruhani, protestoların bir tehdit olarak değil, insanların sorunlarını görmek için bir fırsat olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Ruhani, protestocuları sokağa çeken tek şeyin ekonomik sorunlar olmadığını, insanların daha fazla özgürlük istediğini de belirtti.

Ayetullah Hamaney hala sessiz

Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani ise yaşananlardan yabancı ülkeleri sorumlu tuttu. Lübnan medyasına konuşan Şamhani, "İran'daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'dan geliyor. Durumla ilgili sosyal medya ağlarında yaşanan şey, İran halkına karşı bir vekalet savaşıdır" dedi.

Dini lider Ayetullah Hamaney ise beş gündür sessizliğini koruyor. Hamaney’in açıklama yapması bekleniyor.

Trump'tan mesaj

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, twitter üzerinden bir açıklama yaparak “İran'da değişim vaktinin geldiğini” söyledi.Trump, "Yüce İran halkı yıllardır baskı altında. Yemeğe ve özgürlüğe açlar. İnsan haklarının yanı sıra İran'ın zenginliği de yağmalanıyor. Değişim zamanı geldi" dedi. 

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

İran protesto


Yazar Hakkında