Brüksel’de Sahakyan Derneği’ne saldırı

Brüksel'deki Sahakyan Derneği 5 Ocak Cuma geceyarısı silahlı bir saldırıya uğradı. Schaerbeek'teki Saint Josse Belediyesi sınırları içerisinde yer alan ve Avrupa Birliği kurumlarına yakın konumdaki FC Sahakyan Derneği çevresindekiler Cuma gecesi 01:50 civarında silah sesleriyle uyandılar.

Görgü tanıkları sokağın köşesinde bulunan derneğin iki cepheye bakan camlarına ve kapısına ikişer adet kurşun sıkan saldırganın saldırının ardından kaçtığını belirttiler.

Polis saldırıyla ilgili soruşturma başlattı. 

Saldırının gerçekleştiği saatlerde derneğin kapalı olması kimsenin yaralanmamasını sağladı. Saldırının  Saint-Josse-ten-Noode'taki radikal gruplarla alakalı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Türkiye'den göç edenlerin yoğunlukla tercih ettiği bu bölge yıllardır radikal Türk gruplarının faaliyetleri ile meşhur. 6 yıl kadar önce bölgede Ermeni ve Süryanilere ait kurumların saldırıya uğradığı biliyor. Sosyalist Parti’den olmasına karşın Türk milliyetçisi görüşleri ile bilinen Emir Kir bu belediyenin başkanı.

19 Kasım 2016'da Emir Kir kendi belediyesi sınırları içerisinde bulunan Kürt Enstitüsü'nün saldırganlar tarafından yakılması sonrasında, Avrupa'da Erdoğan karşıtı yapılan yürüyüşleri sebep göstererek saldırıların olağan olduğunu ima etmişti:  Kir'in "PKK çevreleri gibilerinin protesto eylemleri yapmalarına izin verilmemeli. Bu bir suç örgütü ve bu tür eylemler siyasi skandallardır" sözleriyle tepki toplamıştı.

FC Sahakyan Derneği şu anda kapalı. Birkaç gün içerisinde açılması bekleniyor. Yıllar önce bir futbol kulübü olarak kurulan dernek son zamanlarda Brüksel’deki Ermeni toplumunun biraraya geldiği bir lokal olarak faaliyetini sürdürüyor. Saldırının Garo Paylan'ın yurtdışındaki Türk grupların bazı dernek ve kişilere saldırıya hazırlandığını belirttiği açıklamasının hemen ardından gelen bu saldırının Ermenilerin Doğuş bayramını kutladığı 6 Ocak arifesinde olması da akıllarda büyük soru işaretleri uyandırıyor. 

Dernek camlarına ve kapısına ikişer kez kurşun sıkılmış olması da saldırının rastgele ateş açılarak yapılmadığını gösterir nitelikte. 

Polis soruşturması devam etse de basına herhangi bir açıklama yapılmadı.



Yazar Hakkında