Ermenistan Ezidi soykırımını tanıdı

Ermenistan Parlamentosu, Irak’ta Ezidilere karşı işlenen suçların soykırım olduğunu tanıyan yasa tasarısını kabul etti.

Ermenistan Parlamentosu, 2014 yılında IŞİD ve bazı örgütler tarafından Ezidilere karşı işlenen suçları ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı kabul etti.

Karar 91 Evet ve 1 çekimser oyla kabul edildi.

Tasarının karar metninde şu ifadelere yer verildi:

‘‘Ermenistan, insan hakları savunması, BM Sözleşmesi’nde dahil edilen hedef ile ilkelerine sadakatını yeniden teyit ederek, uluslararası toplumun Soykırım suçunu önleme ve cezalandırma çabalarını, devletlerin milli ve dini azınlıklarının haklarına saygı duyma yükümlülüklerini önemseyerek, Ermenistan’ın ve Ermeni halkının soykrımları önleme yönelik mücadelede taahütünü vurgulayarak 2014’te Irak’ta terör örgütlerinin kontrol altında bulunan bölgelerde Ezidi halkına uyguladığı soykırımı tanıyor ve şiddetle kınıyor.’’

Ermenistan Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Rostem Mahmudyan, soykırım suçunun araştırılması için uluslararası kamuoyuna da çağrıda bulundu.

Kendisi de Ezidi olan Mahmudyan şunları söyledi:

“Bu korkunç suçlar, Ermeni toplumuna karşı 1915-1923 yılları arasında işlene soykırım suçlarıyla, doğası itibariyle büyük benzerlik gösteriyor. Yasanın geçmesini sağlamak yetmez, ayrıca uluslararası topluma bu suçları araştırma çağrısı yapmak ve bu suçları işleyenlerin sorumlu tutulmasını sağlamak da önemli”

2014 yılında IŞİD’in Irak’ta Ezidilere yönelik saldırıları sonucu iki binden fazla Ezidi vatanlarından sürülüp mülteci olmuş, yüzlerce Ezidi rehin alınırken pek çoğu da öldürülmüştü.  

Mahmudyan, Ermenistan’ın ve Ermeni toplumunun soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçları önleme sorumluluğu olduğunu altını çizmişti. Mahmudyan, “Bu korkunç suçlar, Ermeni toplumuna karşı 1915-1923 yılları arasında işlene soykırım suçlarıyla, doğası itibariyle büyük benzerlik gösteriyor. Yasanın geçmesini sağlamak yetmez, ayrıca uluslararası topluma bu suçları araştırma çağrısı yapmak ve bu suçları işleyenlerin sorumlu tutulmasını sağlamak da önemli” dedi.



Yazar Hakkında