Dink cinayeti davası devam ediyor

Dink cinayeti davası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Bugünkü duruşmada Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinden tutuksuz sanık Cevat Eser ve Ünsal Gürel savunmasını yaptı.

Dink cinayeti davasında 11’i tutuklu 10’u firari toplam 85 sanık yargılanıyor. Duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ve tarafların avukatları katıldı. 

Duruşma, mahkeme savcısının izinli olması ve yeni savcı atamasının yapılmamasından dolayı öğleden sonra başladı. Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan da duruşmaya katılmadı. Mahkemeyi üye hakim Arif Atanıan yönetti. 

Dink davasının tutuksuz sanıklarından Mehmet Ali Özkılınç hakkında Samsun’da ‘örgüt üyeliği’ ve ‘terör finsansmanı’ iddiasıyla açılan dava dosyası ve Dink davasının tutuksuz sanıklarından Özkan Mumcu hakkında Muş’ta açılan terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla açılan dava dosyası, Yargıtay kararıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Dink cinayeti davasıyla birleştirildi. 

Bugünkü duruşmada Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinden tutuksuz sanık Cevat Eser savunmasını yaptı. 

Eser, FETÖ PYD üyeliğini reddetti; Dink cinayetine ilişkin bilgisi olmadığını söyledi. 

Dink ailesi avukatlarıdan Hakan Bakırcıoğlu Eser'e, Yasin Hayal’in yakalanmasıyla ilgili çalışmalara katılıp katılmadığını sordu. Eser, bir kere aramaya katıldığını ama hangi tarihte yapıldığını hatırlamadığını söyledi. 

Eser, Hayal’in ve arkadaşlarının her zaman belli olduğunu, Hayal’in psikolojik sorunları olduğunu ve kendilerini her gördüğünde kaçtığını söyledi. Eser ayrıca İstihbarat birimlerinin üstlerinin Hayal’le ilgili bir çalışma yapılmasını istemediklerini ve kendisinin de herhangi bir bilgi aktarmadığını ifade etti. 

Bakırcıoğlu, Hayal’in cezaevinden çıktıktan sonra cinayetin işleneceği tarihe kadar cinayetten haberdar olmadığının inandırıcı olmadığını söyledi. 

Eser, kendilerinin Dink cinayetine hiçbir bilgisinin olmadığını, kendisine bilgi verilmediğini ve bu konuda herhangi bir çalışma yapmadığını savundu. Eser Cinayet öncesinde Jandarmaya bilgi veren Coşkun İğici’yle bir ilişkileri olmadığını da iddia etti. 

Cinayetin aradından Ogün Samast, Yasin Hayal ve arkadaşlarının yaşadığı Trabzon’un Pelitli ilçesinde sivil giyimli kişilerle konuşulmaması ve bilgi verilmemesi yönünde Jandarma tarafından anons yapılmıştı. Eser, anonsu kendisinin asayiş konusunda yaptırdığını söyledi. 

Eser, ‘‘Başka insanların hayatlarına mal olacak durumlar söz konusuydu. Bu konuda insanların uyarılması gerekiyordu’’ dedi. 

Tutuksuz sanıklardan Ünsal Gürel de savunmasını yaptı. Gürel, görev yaptığı dönemde istihbarat faaliyetlerinde çalışmadığını, istihbarat şubesinde görev yapmadığını, Trabzon’da ise Merkez Jandarma Karakolu emrinde çalıştığını  söyledi. Gürel ayrıca Ogün Samast’ın cinayet öncesinde karıştığı yaralama olayında görev yaptığını ve Samast’ın yaşı küçük olduğu dolayısıyla ifadesini alamadığını, savcı talimatıyla evine götürdüğünü söyledi. 

Gürel, Ogün Samast’ı tanımadığını, sadece savcılık emriyle tahkikat yaptığını söyleyerek hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. 

Dink cinayeti davası yarın devam edecek.

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.