Boğaziçi Üniversitesi’nde tiyatro günleri

Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri bu yıl 19-20 Mayıs’ta düzenlenecek. İki güne yayılacak olan etkinlikler kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te iki seminer ve bir tiyatro gösterimi olacak.

19 Mayıs Cumartesi günü saat 17.00’de, Özger Arnas Salonu’nda, Türkiye Tiyatrosunda Çift Dilli Bir Yazar: Arman Vartanyan ve ‘Oyun’ları başlıklı bir seminer yapılacak. 2015’te hayatını kaybeden İstanbullu oyun yazarı Arman Vartanyan’ı tanıtmaya yönelik seminere Sevan Değirmenciyan ve Fırat Güllü konuşmacı olarak katılacak. Seminerin ilk bölümünde 1970’li yıllardan itibaren oyun yazarlığı yapmış, Ermenice ve Türkçe oyunlar yazmış olan Vartanyan’ın hayatı ve eserleri ele alınacak; ikinci bölümde ise yazarın ‘Oyun’ adlı Türkçe eseri hem kendi döneminin Türkiyeli oyun yazarları, hem de dünya oyun yazarlığı geleneği açısından karşılaştırmalı olarak ele alınacak.

20 Mayıs Pazar günü, Özger Arnas Salonu’nda, yazar Nesim Ovadya İzrail’in konuşmacı olarak katılacağı, ‘Osmanlı ve Türkiye Tiyatrosunda Şahinyanlar’ başlıklı bir seminer yapılacak. Saat 13.00’te başlayacak olan seminerde, İzrail, BGST Yayınlarından çıkacak olan ‘Osmanlı ve Türkiye Tiyatrosunda Şahinyanlar’ adlı kitabı çerçevesinde, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Ermeni tiyatrosunu anlatacak. Seminerde, Vahan Şahinyan ile Oksen Şahinyan’ın tiyatro maceraları ekseninde dönemin tiyatro koşulları üzerine de konuşulacak.

Aynı gün saat 17.00’de, Demir Deringil Salonu’nda, Amed Şehir Tiyatrosu, Dario Fo’nun yazdığı ve İtalya varoşlarında yaşam ve sınıf mücadelesi veren işçilerin karşılaştığı zorlukları ele alan ‘Ödenmeyecek Ödemiyoruz’ adlı oyunu sahneleyecek. Oyunun yönetmeni Rüknettin Gün.