Karabağ’da güvenlik görevlilerine halktan tepki

Dağlık Karabağ’da 2 Haziran’da başlayan protestolar devam ediyor. “Böyle hayattan, böyle yaşamdan yorulduk, tek bir talebimiz var... eşitlik ve eşitlik” diyen protestocular Karabağ Polis ve Milli Güvenlik müdürlerinin istifalarını talep ediyor.

Dağlık Karabağ polis birimlerinin açıklamasına göre, 1 Haziran’da Milli Güvenlik mensupları ve vatandaşlar arasında çıkan kavga sonucu 15 kişi gözaltına alınmış. Kavga sonucunda iki vatandaş hastaneye kaldırıldı. Polis gerginliğin neden kaynakladığını açıklamadı. 

Olayla ilgili 2 Haziran’da onlarca vatandaş Karabağ başkenti Stepanakert’in merkezi sokaklarını kapatarak eyleme başladı. Eylemleri sürdüren vatandaşların talebi Polis ve Milli Güvenlik birimlerinin üst düzey yöneticilerinin istifası.

İstifa talepleri 

Özgür Avrupa Radyosu Ermenistan kolu, Azatutyun. am’e konuşan Karabağ’daki muhalif “Milli Uyanış” Partisi Başkanı, milletvekili Hayk Khanumyan, petrol ofisinde ortaya çıkan kavgaya Milli Güvenlik mensubu insanların müdahale ettiğini ve vatandaşları dövdüğünü aktardı. Khanumyan’a göre protestolar olaydan sonra ortaya çıktı: “Eylem yapanlar Polis Müdürü, Milli Güvenlik Birimleri Müdür yardımcısı ve Milli Güvenlik Özel Birim Başkanının  istifasını talep ediyor. İnsanlar artık farklı konularda seslerini duyuruyor. Yıllar boyunca bu birimler insanlara karşı şiddet uygulamış ve insanlar bunu dile getirerek istifalarını talep ediyorlar.”

“Yasadışı uygulamalar patlak verdi” 

Azatutyun.am’e konuşan aktivist Tigran Grigoryan “Vatandaşlara karşı yıllar boyunca uygulanan bu yasadışı uygulamalar bugün patlak verdi” diyor. Devam eden protestolara katılan başka bir vatandaş: “Böyle hayattan, böyle yaşamdan yorulduk, tek bir talebimiz var... eşitlik ve eşitlik. Artık kimse “Bu bilmem kimin oğlu, bu bilmem kimin akrabası, bu yasayı çiğneyebilir” demesin. Yasaları çiğneyen herkes yargılanmalı. Sıradan polislerden şikayetimiz yok, bizim kardeşlerimizdir. Ama üst rütbelerde halka hizmet edecek insanların olması lazım” dedi. 

Karabağ Cumhurbaşkanı durumla ilgileniyor

Dağlık Karabağ’ın İnsan Hakları Savunucusu Ruben Melikyan, Facebook sayfasında Karabağ’daki eylemleri yakından takip ettiğini ve vatandaşların yasal hakkına müdahale gelmeyeceğinden emin olacağını bildirdi. 3 Haziran’da Karabağ Devlet Bakanı Arayik Harutyunyan, eylemleri sürdüren vatandaşlarla görüşüp taleplerini dinledi ve “halkın haklı talepleri” kendisi dahil birçok devlet yetkilisinin  hatalarından kaynaklandığını dile getirdi. Harutyunyan, Karabağ Cumhurbaşkanı Bako Sahakyan’ın da durumla yakında ilgilendiğini ve çözüme ulaşmaya çalıştığını aktardı.



Yazar Hakkında