Tiflis’te grev ve protestolar

Son haftalarda Gürcistan’ın başkenti Tiflis protestolarla çalkalanıyor. Aralık 2017’de iki öğrencinin bıçaklanarak öldürülmesinin ardından Mahkeme’nin aldığı karar binlerce vatandaşı sokağa döktü. Ülkenin Başsavcısı’nın istifasına yol açan eylemler devam ediyor. Tiflis metrosu çalışanları, ayrıca 3 Haziran’da maaşların arttırılması talebiyle genel greve başladı. Üç gün boyunca metronun çalışmaması sonucu Tiflis Belediye Başkanı eylemcilerin taleplerini karşılayacağını açıkladı.

Aralık 2017’de Tiflis’teki bir okulda çıkan kavga büyük arbedeye dönüştü. Tarafların akrabalarının da karıştığı arbede iki okul öğrencisinin ölümüyle sonuçlandı. Davit Saralidze ve Levan Dadunaşvili’nin ölümüyle yargılanan iki şüpheliden biri tutuklanırken, Saralidze’yi öldürmekle suçlanan kişi serbest bırakıldı. Bu olay Saralidze’nin ailesinin ve kamuoyunun şikayetine ve binlerce kişinin sokağa çıkmasına yol açtı. Saralidze’nin babası Zaza Saralidze, mahkemenin delilleri yok ettiğini, yargı sisteminin şeffaf olmadığını iddia ediyor.

Özel formül

2 Haziran’da alevlenen protestolarla ilgili Gürcistan Başbakanı Georgi Kvirikaşvili, olayı İçişleri Bakanlığı’nın takip edeceğini, davayı da İçişleri Bakanı Georgi Gaharia’nın yürüteceğini açıkladı. Başbakan protestolar sonucunda istifa eden Başsavcı pozisyonunun halk tarafından istenilen adaya devredileceğinin temennini verdi. Bu açıklamadan sonra, ancak protestolar dinmedi.

5 Haziran’da Kvirikaşvili ve Gaharia Zaza Saralidze ile biraraya geldi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Saralidze ailesinin dava sürecinin detaylarına ulaşacağını ve bu dava için özel bir formül bulunacağı bildirildi. Görüşme sonrası gazetecilere konuşan Saralidze, aynı görüşte olduğunu ve sistemin yıkılması gerektiğini vurguladı. Civil.Ge’nin haberine göre Saralidze sözlerine şunları ekledi: “Suçu işleyenlerin yanı sıra, suçu ört bas eden müfettişlerin ve savcıların da yargılanması gerekiyor.”

Metro’da çözüm

3 Haziran’da genel greve başlayan Tiflis metrosu çalışanları, Tiflis Belediye Başkanı’yla anlaşmaya vardı. Üç gün süren grev nedeniyle kapalı olan Tiflis Metrosu 6 Haziran’da tekrar açıldı. Grevci işçiler ve belediye başkanı ücretlere yüzde 45 zam yapılması konusunda anlaşmaya vardı.

Kategoriler

Genel Güncel Dünya



Yazar Hakkında