LGBTİ +Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne izin verilmedi. Aktivistler Mis Sokak'ta buluştu, basın açıklaması yaptı. Ardından Odakule'de de bir basın açıklaması yapıldı. 

26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenmesi planlanan 16. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesinde, polis Taksim’de TOMA ve barikatlarla beklemeye başladı.

Polisle yapılan görüşmeler sonucunda Mis Sokak'ta 100 kişilik grubun basın açıklamasına izin verildiği duyuruldu. Görüşmenin ardından aktivistler yürüyüş yapılmayacağını, basın açıklaması gerçekleştirileceğini söyledi. Basın açıklaması planlandığı gibi Mis Sokak'ta gerçekleşti.

Onur Haftası Komitesi'nin Mis Sokak'ta okuduğu basın açıklamasında, "Tek adam rejimine karşı verilen mücadelenin bizler olmadan başarıya ulaşamayacağını toplumun tüm kesimlerine hatırlatıyoruz. Taksim'deyiz, sınırları aşmak konusunda kararlıyız, biz hiçbir yere gitmiyoruz. 26. Onur haftamız hepimize kutlu ve mutlu olsun" ifadeleri yer aldı.

Ardından saat 19.00 sularında Odakule'de toplanan bir grup da ikİnci bir basın açıklaması gerçekleştirdi.Fotoğraf: Berge Arabian

Mis Sokak’ta bulunan birçok LGBTİ+ aktivistin polisler, sivil kıyafetli polisler tarafından şiddete maruz kaldığı gösteren fotoğraflar sosyal medyaya yansıdı. Yürüyüşü düzenleyen komite sosyal medyada 22 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

24 Haziran seçimlerinde HDP'den İstanbul Milletvekili seçilen Ahmet Şık, Avrupa Parlamentosu vekili Terry Reintke ve Hollanda Yeşiller Partisi'nden aralarında milletvekili Nevin Özütok'un da bulunduğu bir heyet de yürüyüşü gözlemlemek üzere Beyoğlu'na geldi. (BBC Türkçe, Bianet)

Valilik izin vermemişti

Onur haftası kapsamında yapılması planlanan İstanbul 16. Onur Yürüyüşü’ne İstanbul Valiliği izin vermemişti. Valilik yaptığı açıklamada “güvenlik ve kamu düzeni” nedeniyle  toplantı ve gösteri yürüyüşüne izin verilmeyeceğini duyurmuştu: “Valiliğimizce yapılan değerlendirme sonucunda, düzenlenmek istenen yürüyüşün başta katılımcılar olmak üzere vatandaşlarımızın ve gezi amacıyla bölgede bulunacak olan turistlerin güvenliği ve kamu düzeni gözetilerek anılan gün ve öncesi ve sonrasında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenmesine izin verilmeyecektir.”

Yürüyüşü organize eden komite yaptığı açıklamada: "Valilik açıklamasındaki 'toplumun farklı kesimlerinden çok ciddi tepki gösterildiği' ifadesi LGBTİ+'ların da bu toplumun bir parçası olduğu gerçeğini göz ardı etmekte, bundan da önemlisi nefret suçu işleyen grupların ve kişilerin tehditlerini 'hassasiyet' adı altında meşrulaştırmaktadır” dedi ve yürüyüşü yapacaklarını açıkladı. 


Kategoriler

Genel Güncel