Sivil toplum çalışanları ve akademisyenlere operasyon

Operasyonda akademisyenler Turgut Tarhanlı, Betül Tanbay ile Anadolu Kültür çalışanları Çiğdem Mater, Meltem Aslan, Ali Hakan Altınay ve Yiğit Ekmekçi gözaltına alındı.

Boğaziçi ve Bilgi Üniversitesi'nden iki akademisyen ile sivil toplum örgütlerinden isimler sabah gerçekleştirilen bir operasyonla gözaltına alındı.  

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Barış İçin Akademisyenler'in "Bu suça ortak olmayacağız" metni imzacısı Prof. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür'ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu üyesi Ali Hakan Altınay,  Anadolu Kültür Genel Koordinatörü Asena Günal ve eski genel müdürü olan Hafıza Merkezi Eş Direktörü Meltem Aslan ile yapımcı Çiğdem Mater gözaltına alındılar.

Öte yandan polis ekiplerinin sabaha karşı Anadolu Kültür'e de gittiği ama kimsenin olmaması nedeniyle içeri giremediği ifade ediliyor.

Gözaltına alınanlardan Çiğdem Mater'in film çekimi için gittiği Kaş'ta kaldığı otelden alındığı, Kaş'ta karakolda tutulduğu, akşam saatlerinde İstanbul'a getirileceği öğrenildi.

Avukat Aslı Kazan, Twitter hesabından Prof. Dr. Turgut Tarhanlı için üç gün gözaltı kararı olduğunun belirtildiğini yazdı.

Gözaltına alınan isimlerin neyle suçlandığı bilinmiyor.

Öte yandan Sabah gazetesinin internet sitesi, 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini İstanbul, Adana, Antalya ve Muğla olmak üzere 4 ilde eş zamanlı olarak operasyonlar gerçekleştirildiğini iddia etti. 

Anadolu Kültür çalışanları

Anadolu Kültür, bir yılı aşkın süredir iddianamesi hazırlanmadan tutuklu bulunan Osman Kavala'nın yönetim kurulu başkanı olduğu sivil toplum kuruluşu. Gözaltına alınanlardan Yiğit Ekmekçi Yönetim Kurulu Başkanvekili,  Ali Hakan Altınay yönetim kurulu üyesi, Asena Günal Genel Koordinatörü, Meltem Aslan ve Çiğdem Mater ise Anadolu Kültür ‘ün danışmanları.

Prof. Dr. Turgut Tarhanlı

1956 İstanbul doğumlu olan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Lisansüstü çalışmalarını İstanbul Hukuk ve New York University School of Law’da sürdürdü. 1990 yılında Kamu Hukuku alanında Hukuk Doktoru (Ph.D.) ünvanını aldı. 1999-2000 öğretim yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyeliğini sürdürüyor.

Tarhanlı aynı zamanda Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin kurucularından ve yönetim kurulu üyesi. 1995 yılında, Uluslararası Af Örgütü’nün, Türkiye’de yeniden canlandırılması için yapılan girişimde kurucu yerel grupta yer aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunlar Derneği’nin kurucularından ve yönetim kurulu üyesi. American Society of International Law’un uluslararası üyesi. 2002 yılında profesör unvanını alan Tarhanlı’nın gazetelerde çok sayıda makalesi yayınlandı. Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Hukuku dersleri veriyor ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi Başkanlığı yapıyor.

Prof. Dr. Betül Tanbay

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay aynı zamanda Avrupa Matematik Topluluğu’nun başkan yardımcısı.  Tanbay, ünlü matematikçi Cahit Arf tarafından 1948 yılında kurulan Türk Matematik Derneği’nin 62 yıl sonra seçilen ilk kadın başkanı olmuştu.

Kategoriler

Güncel