Paşinyan Putin görüşmesinde Karabağ gündeme gelmedi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme öncesinde olumlu mesajlar paylaşıldı.

Paşinyan ve Putin 27 Aralık Perşembe günü Moskova'da biraraya geldi. İki liderin görüşmesi akşam saatlerinde başladı. Bu, Paşinyan'ın seçimle iktidarı devralmasından sonraki ilk kapsamlı görüşme.  Paşinyan gerek halk hareketi sonrası iktidarı devraldığında gerekse seçim süreci ve sonrasında Rusya ile işbirliği temelli ilişkilerde köklü bir değişiklik olmayacağını ancak AB ile de temasların süreceğini söylemişti. 

Paşinyan görüşmeden sonra facebook hesabından bazı detaylar paylaştı. Dağlık Karabağ sorununun gündeme gelmediğini söyleyen Paşinyan, görüşmelerin ana konusunun Ermenistan Rusya ilişkilerinin geliştirilmesi olduğunu söyledi. Paşinyan "Atmosfer olumluydu" dedi. Başbakan Paşinyan görüşmede Kolektif Güvenlik İşbirliği Anlaşması'nın gündeme geldiğini de vurguladı ve "Pozisyonumuz mevcut durumu daha uyumlu hale getirmek için kurumsal çözümler bulunması gerektiğidir" dedi. 

Paşinyan gaz fiyatları konusunu da gündeme gelmediğini belirterek "Bunun ikili ilişkiler için çok hassas bir konu olduğu üzerinde anlaştık" dedi. Paşinyan "Sonuç olarak bu konuda iyimserim ve gelişme sağlayacağımız konusunda umutluyum" dedi.  

Putin ise görüşme öncesi basına açık bölümde yaptığı açıklamada Paşinyan'a yeni dönemde başarılar diledi ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin öneminde bahsetti. Putin "Bunu tarif etmeye gerek yok, şunu söylemek bile yeterli, Rusya Ermenistan'ın 1 numaralı ekonomik partneridir, Rusya'nın payı yüzde 25 civarındadır" dedi ve 2000 civarında işletmenin Ermenistan'da faaliyet gösterdiğini kaydetti.  Putin "Bence olumlu bir dinamik ve bu korunmalı" diye konuştu. 

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan