Kremlin’de sıcak buluşma

Ermenistan’daki kritik Parlamento seçimlerinin ardından, 27 Aralık’ta Moskova’da Ermenistan ve Rusya Federasyonu liderleri buluştu. Ermenistan’da oldukça ilgi ile izlenen bu görüşmenin halk tarafından en önemli bulunan kısmı “Doğalgaz fiyatlarının olası artışı” meselesi oldu. Muhalefetin seçimlerin hemen ardından “Paşinyan Moskova’nın istediği lider değil, bunun ilk sinyali artan doğalgaz fiyatları olacaktır” sözleri, halkın bir kısmında rahatsızlık yaratmıştı.

Moskova’dan geri döndükten sonra hemen canlı yayında Ermenistanlılara görüşmenin detaylarını anlatmaya çalışan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, oldukça olumlu bir atmosferde geçen görüşmede en çok ikili işbirliklerinin konuşulduğunu ve Dağlık Karabağ sorununun gündeme gelmediğini söyledi. Paşinyan, görüşmelerin ana konusunun Ermenistan Rusya ilişkilerinin geliştirilmesi olduğunu söyledi. Başbakan Paşinyan görüşmede Kolektif Güvenlik İşbirliği Anlaşması'nın gündeme geldiğini de vurguladı ve "Pozisyonumuz mevcut durumu daha uyumlu hale getirmek için kurumsal çözümler bulunması gerektiğidir" dedi.

Gaz fiyatlarındaki artış halka yansımayacak

Paşinyan gaz fiyatları konusunun da gündeme gelmediğini belirterek "Bunun ikili ilişkiler için çok hassas bir konu olduğu üzerinde anlaştık" dedi. Paşinyan "Sonuç olarak bu konuda iyimserim ve gelişme sağlayacağımız konusunda umutluyum" dedi.  Paşinyan’ın açıklamalarından bir gün sonra gaz fiyatında artış olacağı fakat bunun halka yansımayacağı, alım- satımdan sorumlu Gazprom şirketinin gerekli regülasyonları kendi bünyesinde gerçekleştireceği belirtildi.

Paşinyan'ın seçimle iktidarı devralmasından sonraki ilk kapsamlı görüşme olan Kremlin görüşmesi Rus basınında da gündeme geldi.

Paşinyan gerek halk hareketi sonrası iktidarı devraldığında gerekse seçim süreci ve sonrasında Rusya ile işbirliği temelli ilişkilerde köklü bir değişiklik olmayacağını ancak AB ile de temasların süreceğini söylemişti.

Kremlin’de dostluk mesajları

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Paşinyan ile yaptığı görüşmede Moskova ile Erivan’ın güvenlik alanında, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ve diğer entegrasyon örgütleri doğrultusunda işbirliğini sürdürmeleri gerektiğini belirtti.

“Siz ve ekibiniz istediğinizi elde ettiniz, tebrik ediyorum. Umarım tüm planlarınızı hayata geçirebilirsiniz” diyen Putin ayrıca, Moskova ve Erivan'ı, ekonomik işbirliğindeki rakamların da gösterdiği gibi gerçek müttefiklik ilişkilerinin birbirine bağladığını kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan'da yeni hükümetin kurulmasıyla başlayan yeni dönemde Moskova ve Erivan arasındaki ilişkilerin eskiden olduğu gibi dinamik şekilde gelişmesini beklediklerini söyledi.  Putin "İki ülke arasındaki ilişkilerde dinamiklerin iyi olduğunu düşünüyorum. Bunu sürdürmeliyiz. Biz bunu yapmaya hazırız. İlişki seviyesinin sadece ekonomide değil, diğer alanlarda da sürdürülebilmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Güvenliğin sağlanması alanındaki KGAÖ'deki işbirliğimiz oldukça önemli, ekonomideki planlı işbirliğini Avrasya Ekonomik Birliği çerçevesinde konuşacağız" ifadelerini kullandı.

Paşinyan ise Rusya ile Ermenistan arasındaki gelişecek dostluğu vurgulamak için, son 8 aydır Moskova’ya yaptığı ziyaretlerinin sıklığının altını çizdi. “8 aydır, bir çok kez görüştük, ben sayısını artık hatırlamıyorum” diyen Paşinyan Moskova'daki havaalanında devlet başkanı protokolünden kendisine, Rusya'yı en fazla ziyaret eden yabancı liderlerden biri olduğunun söylendiğini hatırlattı ve "Bunun özel stratejik ilişkimizin önemini gösterdiğini düşünüyorum. Bu ilişkilerin dinamiğinin devam edip gelişeceğinden eminim" dedi.

 

Rusya- Ermenistan İlişkileri muhalefetin tek kozu

Aralık başındaki Parlamento seçimlerinden sonra Batılı ülkelerin liderleri yeni Ermenistan liderine kutlama mesajları gönderirken, Koçaryan ve Serj Sarkisyan döneminde Ermenistan’ı ilk tebrik eden Rusya’dan ses çıkmaması muhalefeti sevindirmişti. Durum Cumhuriyetçi eski liderlerin “Paşinyan, Rusya tarafından kabul edilmeyecek.” sözlerine sebep olmuştu.

Yapılan yorumlarda Putin’in 2 Nisan 2017’deki parlamento seçimlerinin ardından o zamanki Ermenistan lideri Sarkisyan’ı hemen arayarak kutladığı ancak, Paşinyan’ı kutlamak için acele etmediği hatırlatılmıştı. Ermeni medyası Rusya’nın yakın işbirliği yaptığı Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan liderlerinin de henüz kutlama mesajı göndermediğini vurgulamıştı.  

Tert.am portalı Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’ya “Putin neden Paşinyan’ı tebrik etmedi?” sorusunu yöneltmiş, Zaharova’nın “Bence bu soru, bir kadına aşkını defalarca ilan etmiş olan erkeğe ‘beni seviyor musun?’ demek gibi bir şey” sözleri konuyu takip edenleri gülümsetmişti. Kısaca, Putin ve Paşinyan arasındaki bu sıcak görüşme, Ermenistan’da “Putin Paşinyan’ı tamamen onaylıyor” imajı çizdi ve endişeli olanları rahatlattı denebilir.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                              

Kategoriler

Genel Güncel Ermenistan



Yazar Hakkında