Paylan Haygazyan Üniversitesi’nde konuştu

Nor Serunt (Yeni Nesil) Kültür Derneği’nin davetiyle Kadir Akın’ın ‘Paramaz’ adlı kitabı üzerine hazırlanan ‘Red’ belgeselinin gösterimi çerçevesinde Beyrut’a gelen HDP Milletvekili Garo Paylan, burada bir dizi temasta bulundu. 25 Ocak günü Sin El Fili Belediyesi Salonu’nda gerçekleştirilen gösterimin ardından Kadir Akın ve Garo Paylan, izleyicilerle sohbet etme imkânı buldular.

26 Ocak’ta ise Haygazyan Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Garo Paylan, burada dinleyicilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bu etkinlikte üniversitenin Ermeni Diasporası Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Antranik Dakesyan, konuğunu tanıtırken, Ermenistan ve Karabağ dışında siyasetle ilgilenen Ermenilerin azlığından söz etti. Dakesyan, Garo Paylan’ın bu alandaki çalışmalarının tüm diaspora tarafından, dikkatle ve takdirle karşılandığını belirterek, sözü konuşmacıya verdi. 

Paylan, cümlelerine, Ermenilerin atalarının toprağından geldiğini belirterek başladı. “Ne yazık ki, Türkiye’den iyi haberler getirmedim” diyen Paylan, son yıllardaki siyasi ortamı betimlerken; insan hakları, özgürlükler, yolsuzluklar, baskılar ve demokrasi yolundaki engellere değindi.

Paylan, yakın tarihin genel hatlarını anımsattıktan sonra “Osmanlı ülkesi coğrafi konumu ve siyasi rolü yüzünden, büyük devletler tarafından kayrıldı. Bir anlamda, Osmanlı’nın dostluğunu kazanmak için bütün suçları görmezden gelindi. 19. yy’nın son çeyreğinde başlayan bu politika, günümüze kadar devam etmekte. Bu siyasetin sonucunda da ülkede demokrasi, azınlık hakları, özgürlükler, adalet kurumu, insan hakları ve komşu ülkelerle ilişkilerin normalleşmesi adına ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Benim de üyesi olduğum HDP’nin 5 bin üyesi hapishanede” diye konuştu.

Konuşmanın ardından dinleyiciler Garo Paylan’a pek çok soru yönelttiler. Paylan bu bölümde yönetilen sorulara kapsamlı yanıtlar verdi.

Konferansın kapanışını ise Haygazyan Üniversitesi Rektörü Paul Haydostyan yaptı. Haydostyan, konuşmasında, Garo Paylan’ın geçtiğimiz yüzyılda Ermenilerin taşımak zorunda kaldığı tüm ağırlıkların sembolü olduğunu söyledi: “Tarihin, coğrafyanın var olmanın ve adaletin bu ağır yükünü sırtlanan Paylan, aynı zamanda vicdanın sesidir. Birçok Ermeni, Garo Paylan’ın şahsında konuşulmayan davasının sesini duyuyor.” Haydostyan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Sen aynı zamanda bir eğitimcisin ama senin ders verdiğin sınıf, geleneksel sınıf anlayışının çok ötesinde. Gündemin ise ders kitaplarından çok daha derin. Hepimiz sana teşekkür ediyoruz ve senin için dua ediyoruz.” 

Paylan’dan Aram Katolikos’a ziyaret

HDP Milletvekili Garo Paylan, Haygazyan Üniversitesi’ndeki öğrenci buluşmasının ardından Kilikya Katolikosu I. Aram’la buluştu. Katolikosluktan yapılan açıklamaya göre, bir saatten uzun süren görüşmede Türk-Ermeni ilişkileri, 1915 konusu, Sis Katolikosluğu’nun arazileriyle ilgili sorunlar ve Türkiye Ermeni toplumunun günümüzdeki durumuna dair konular ele alındı. Milletvekili Garo Paylan, Katolikos’a yukarıda anılan konularla ilgili olarak bilgiler verdi ve aynı zamanda kendi yaklaşımlarını da ifade etti.

Paylan, görüşmenin ardından Katolikosluk Enformasyon Bölümü Yöneticisi Rahip Bedros Manuelyan eşliğinde manastır avlusunda bulunan Aziz Şehitler Anıtı’nı ziyaret ederek, saygı duruşunda bulundu. (Ajanslar)