Kars'taki Çarents evi yıkıldı

Ünlü Ermeni şair Yeğişe Çarents’in Kars’ta hayatının bir dönemini geçirdiği varsayılan ev yıkıldı.

Uzun süredir yıpranmış  durumda olan ev, tamamen yok oldu. Agos’un ulaştığı kaynaklar evin yaklaşık olarak 20 gün önce yıkıldığını söylediler. Edinilen bilgilere göre aynı bölgede yıpranmış durumda olan başka evler de yıkıldı. Dolayısıyla yıkımların belediye ya da valilik tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Haber ‘Hamshen Tour’ seyahat acentesinin aktardığı bilgilerle Ermenistan medyasına da yansıdı. 

Yeğişe Çarents 13 Mart 1897 tarihinde Kars’ta, Kars Kalesinin altındaki Sukapı mahallesinde doğdu ve büyüdü.  Asıl adı Yeğişe Soğomonyan'dır. 

Çarents 1915 yılında Van gölünün kuzeyinde soykırıma uğrayan Ermenilerin cesetleriyle karşılaşmıştı.  Bu görüntülerin etkisi altında Çarents daha sonra ‘Dante efsanesi’ eserini yazmıştı. 1920'lerin başlarında Yerevan'a yerleşti. 

Ermenistan’a yerleşen Çarents 1935 yılından sonra  Sovyet Hükümetinin baskıları ile karşılaştı. Çarents Stalin rejimi döneminde 17 Kasım 1937 yılında  hayata veda etti. 

Kevork Bardakjian "Modern Ermeni Edebiyatı" adlı eserinde (Aras Yay.) Çarents'in önemini şu sözlerle anlatır: "Çarents Anastas Mikoyan'ın 1954'te Yerevan'da bir toplantıda yaptığı konuşmanın ardından aklandı. Kısa bir süre sonra Sovyet Ermenistanı eleştirmenleri onu Sovyet Ermenistan edebiyatı kanonunun önde gelen ismi olarak eski konumuna getirdi. Eserleri bugün kendi döneminin kılavuzları ve simgeleri olarak görülür."