Yerevan’da kafe krizi

Yerevan’ın merkezinde bulunan Opera Binası’nın civarındaki kafeler Yerevan Belediyesi kararıyla kaldırılıyor. Yerevan Belediyesi’nin açıklamasına göre kafelerden boşalan yerler yeşil alan olacak. Başbakan Nikol Paşinyan belediyenin bu politikasını desteklediklerni açıkladı.

Yerevan Belediyesi’ne ait söz konusu alan yıllar boyunca birçok şirkete kiralanıyordu. Yeni belediye meclisi kafelerin yerinin yeşil alan olmasına karar verdi. 13 Mart’ta başlayan kafelerin yıkımında gerginlik yaşandı. Kafe sahipleri ve çalışanları kafelerin sökülmesi için gelenlere karşılık verip yıkımı durdurmaya çalıştı. 

Gözaltılar 

Kentron (merkez) Mahallesi Muhtarı Viktor Mnatsakanyan bu alanların piyasa raicinden çok düşük fiyatlara kiralandığını, bunun da gülünç olduğunu söyledi. Kafe sahipleri ise pek çok insanın işsiz kalacağını açıkladı. Yerevan Belediyesi Sözcüsü Hakob Karapetyan’a göre Yerevan Opera Binası civarında faaliyet gösteren kafelere Aralık 2018’de tebliğ gönderilerek, kafelerin içerisindeki eşyaların 30 gün içinde kaldırılması gerektiği iletilmişti. Karapetyan, yasadışı kurulan kafelerin bu tebliğe uymadıkları için kafelerin sökülme çalışmalarına devam edileceğini açıkladı. Belediye çalışanları ve kafe temsilcileri arasında çıkan gerginlikten sonra yıkım çalışmaları bir süreliğine durduruldu. Daha sonra kafe temsilcileri belediye yetkilileriyle görüşme yaptı.

Kafelerin yıkımı 14 Mart’ta da sürdü. Kafe çalışanları Maştots ve Tumanyan sokaklarını kapatarak belediyenin kararını protesto etti. Olay yerinde 16 kişi gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Yerevan Belediye Başkanı Hayk Marutyan yaptığı açıklamada projenin amacının şehrin mimari dokusuna tekrar kavuşturulması ve yeşil alanların arttırılması olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Burası şehrimizin kalbidir. Şehrimizin kalbini güzelleştirmemiz, geliştirmemiz ve yeşil yapmamız lazım ki halkımız ve misafirlerimiz bu kültürel atmosferden zevk alsın.”

Hükümetten destekOpera Binası ve çevresinin eski hali

Yerevan hükümeti de kafelerin kaldırılmasını ve şehrin eski haline kavuşmasını desteklediğini açıkladı. Başbakan Yardımcısı Tigran Avinyan, “Kesinlikle destekliyoruz. Bu genel ekip kararıdır. Toplumun tutumunun da destekleyici olduğundan eminim. Belediyenin benzer politikaları sürmeli. Söz konusu olan başkent Yerevan’ın en merkezi yeri ise kimse ayrıcalıklı olmayacak” dedi.

Başbakan Paşinyan da yaptığı açıklamada, Opera kafelerinin yıkımına şu sözlerle değindi: “Bu mesele Yerevan Belediyesi sorumluluğundadır. Bu kararın arkasında art niyet olduğunu düşünmüyorum. Eğer böyle bir şey fark edersem tutumumu değiştirir, yetkim çerçevesinde harekete geçerim. Opera civarının bu hale nasıl geldiğini hatırlıyoruz. İnsanlar protesto ediyordu. Opera civarında ayda 90 bin trama yer kiralamayı doğru buluyor muyuz? Bunu da basından öğrendim. Kimler bunlar? Bu politikayı sürdürerek, mümkün olan her yerde yeşil alanları çoğaltmalıyız.”

Kategoriler

Genel Güncel Ermenistan


Yazar Hakkında