Uludereli Ferhat Encü 6. kez gözaltına alındı

Uludere'de (Roboski) katledilen 34 kişiden Serhat Encü'nün ağabeyi Ferhat Encü, katliamdan beri 6. kez gözaltına alındı. Silopi'deki Habur sınır kapısından 14 Ağustos'ta çıkış, 16 Ağustos'ta ise giriş yaparken yine aynı polislerce gözaltına alınan Encü, 'Savcılığa yaptığım şikayet nedeniyle rahatsız olmuşlardı, polisler bu kez bana hakaret etti. Yanlışlık olduğunu söylediğimde, 'Bizden iyi mi bileceksin' dediler' diye konuştu.

Ferhat Encü, Uludere katliamından bu yana geçen süre içerisinde dün 6. defa olmak üzere yine gözaltına alındı.

28 Aralık 2011'deki Roboski katliamında kardeşi de dahil 11 akrabasını kaybeden Ferhat Encü, Silopi'deki Habur sınır kapısından 14 Ağustos'ta çıkış yaparken gözaltına alındığını, dün girişte de yine aynı polislerce gözaltına alındığını, yanlışlık olduğu savcılıkça onaylanana dek nezarette tutulduğunu söyledi. Encü, Habur Jandarma Karakol Komutanlığı'na götürülerek nezarette tutuldu.

Encü, 'Savcılığa yaptığım şikayet nedeniyle rahatsız olmuşlardı, polisler bu kez bana hakaret etti. Yanlışlık olduğunu söylediğimde, 'Bizden iyi mi bileceksin' dediler' diye aktardı.

Encü bugüne kadar 4 kez gözaltına alındı:

  • İlk olarak, Uludere Kaymakamı Nafiz Yavuz'a yönelik saldırının ardından 'kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek' iddasıyla hakkında açılan soruşturma nedeniyle 29 Şubat'ta gözaltına alındı ve ardından mahkemece serbest bırakıldı. 
  • Savcının serbest bırakma kararına itiraz etmesinin ardından,10 Mart'ta öğrencisi oluduğu Çukurova Üniversitesi'nde aynı gerekçe ile ikinci sefer gözaltına alındı ve savcılıkta serbest bırakıldı.

  • Ancak serbest bırakılma kararı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) girilmedi ve sistemde halen 'aranır' durumda görülen Encü, 26 Mayıs'ta Demokratik Anayasa Hareketi'nin Meclis Çankaya Kapısı'nda yapacağı açıklamaya katılmak için gittiği Ankara'da da gözaltına alındı.

  • Encü, 19 Temmuz'da da pasaport işlemleri için gittiği Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü'nde 'hakkında arama kararı bulunduğu' gerekçesiyle, bir kez daha 'yanlışlıkla' gözaltına alındı.

  • Ferhat Encü, dün Silopi sınır kapısından giriş yaparken, çıkış yaparken göz altına alındığı aynı noktada yine gözaltına alındı.

Encü, Uludere kaymakamına yapılan saldırıdan sonra yanlışlıkla 4. kez gözaltına alınması üzerine, 23 Temmuz'da 'haksız şekilde gözaltına alındığı' gerekçesiyle toplam 20 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı.

Ferhat Encü Temmuz ayı içerisinde, Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı Osman Aslan tarafından 'Ferhat ben seni biliyorum, sen başkalarının güdümüyle hareket ediyorsun, senin de zamanın gelecek' diye tehdit edilmişti. Encü, tehdit anını etrafındakilerin kamera ile kayıt altına aldığını söylemişti. 

 

Etiketler

Ferhat Encü