"Yaşam Yürüyüşü"nde Holokost kurbanları anıldı

Yahudi Soykırımı, Aushcwitz Toplama Kampı'ndan 3 kilometre uzaklıktaki Birkenau Kampı'na yapılan yürüyüşle anıldı. Bu yılki yürüyüşe Ekümenik Patrik Bartholomeos da katıldı.

II. Dünya Savaşının sonlarında Nazi birlikleri, Yahudi mahkumları, Polonya’daki ölüm kampı Auschwitz’den üç kilometre ötedeki Birkenau Kampına yürütmüş, yorgun, aç ve hasta mahkumların yolda öleceklerini hesaplayıp, gaz odalarını çalıştıranların işlerini kolaylaştırmayı planlamıştı.

Bu güzergah üzerinde 1988'den bu yana Yahudi Soykırımı'nda (Holokost) ölenleri anmak amacıyla bir yürüyüş düzenleniyor. Yaşam Yürüyüşü aynı zamanda gençlere yönelik bir eğitim programı. Bu yıl da binlerce genç Polonya'nın Oswiecim kentinde toplandı. Holokst'tan kurtulanlar, politikacılar ve çeşitli kurumların temsilcileri ile birlikte 3 kilometrelik yolu yürüdüler. 

Bu yılki yürüyüşe Ekümenik Patrik Bartholomeos da katıldı. Bu yılki anmanın temalarından biri de II. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeten Yunanistanlı Yahudiler. 

İsrail'de ise sirenler ve sesizlik hakimdi. İsrailliler siren sesleri eşliğinde bulundukları yerde iki dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdiler. 

Uluslararası Yaşam Yürüyüşü adlı eğitim programı 28 Nisan’da başlıyor ve Yom Aşoa (Holokost’u Anma Günü), Yom Azikaron (İsrail’in Şehitler Günü) ve Yom Azmauth’u da (İsrail’in Bağımsızlık Günü) içine alarak iki hafta sürüyor. (DW, Şalom, Ekathimerini)

Kategoriler

Genel