AGOS'ta bu hafta

AGOS bu hafta, şiddetin siyasetin yerini aldığı zamanlarda çözüm iradesini manşetine taşıdı: 'Cehennem biziz'. Öne çıkan diğer başlıklar; 'Bakan Şahin'in içi rahat', 'Suriyeli Ermenilere evimizi açarız', 'Kafkasya'da barışın umudu bu küçük kasabada yaşıyor', 'Türkiye'de balon ekonomisi var mı', 'Kültürel mirası doğru anlamak', 'Avrupa'nın Azizi Servatius', 'Tarihi kiliseye çirkin saldırı'...

Cehennem biziz

Siyasetin yerini bir kez daha şiddete bırakmaya yüz tuttuğu zamanlardayız. Antep’te patlayan bomba bir süredir adeta ‘geliyorum’ diyen günlerin acı bir meyvesi oldu. Gönül isterdi ki süreci tersine çevirme gücüne sahip ‘hangi taraftan olursa olsun’ birileri çıkıp ‘şiddete dur’ diyebilsin. Ancak ufukta ne böyle birileri var,  ne de böyle birilerini bekleyen kalabalıklar. Bunun yerine, nefret ve intikam ateşi sardı dört bir yanı.

Sorunları konuşarak, son zamanların moda deyimiyle ‘müzakere ederek’ çözmek tüm taraflarca artık bir zaaf belirtisi olarak algılanıyor. Bunun yerine “yürü be koçum, arkandayız” diyerek Başbakan Erdoğan’ın sırtını sıvazlayanların sesi artık daha bir gür çıkıyor. “Vuralım, kıralım, parçalayalım” çığlıklarına, “geleceğiniz varsa göreceğiniz de var” nidaları karışıyor ve ne yazık ki, ‘birlikte yaşatmak’ bir kez daha ‘karşılıklı yok etmeye’ yenik düşüyor.

Savaş yerine barışı istemenin cesaret hem de çok büyük cesaret istediği günler bunlar. Bu sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu halklarının sorunu olarak gözümüzün önünde duruyor.  Bu insanın içini donduran, buz gibi gerçekliği değiştirmenin yolu da yine bu topraklardan geçiyor. Elbette kendi yarattığı cehennemin duvarlarını yıkacak cesarete ve sağduyuya sahip kalabalıklar eliyle.

Devamını oku>

AGOS'ta öne çıkan başlıklar:

Bakan Şahin'in içi rahat

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Hrant Dink cinayetinde Emniyet görevlilerinin sorumluluğuyla ilgili adli ve idari yönden yapılan işlemleri açıkladı. Bakan Şahin’e göre suçlu veya suç şüphesi taşıyan hiç kimse yok.

Konuyla ilgili olarak TBMM’de soru önergesi veren CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise “Şahin’in yanıtı, faillerin nasıl korunduğunu ortaya koyuyor. Mahkemenin varlığını kabul ettiği örgüte neden ulaşılamadığının cevabıdır bu” dedi.

Avukat Hakan Bakırcıoğlu, “Kamu görevlileri bugüne kadar cezasız kaldılar, bunlar hakkında şimdi de dava açılmazsa, yol almak mümkün değil. Kamu görevlilerinin sorumlulukları resmi raporlarda sabit” dedi.

Devamını oku>

‘Suriyeli Ermenilere evimizi açarız’

Patrikhane’nin çağrısı üzerine, Suriye’de savaşın durması ve bir an önce barış sağlanması için dua eden İstanbul Ermeni toplumu, Suriyeli Ermenilere yardım elini uzatmaya hazır. Suriyeli Ermeniler için “Onlara evimizi de, kalbimizi de açarız” diyen İstanbul Ermenileri, toplumun önde gelen kurumlarından aktif tutum bekliyor. 

Devamını oku>

Kafkasya'da barışın umudu bu küçük kasabada yaşıyor

Ermeni ve Azeri sivil toplum örgütleri ve aktivistler, Gürcistan’da Ermenistan ve Azerbaycan sınırına çok yakın küçük bir Azeri kasabası olan Tekali’yi Kafkasya barışının merkezi haline getirmek için kararlı ve sabırlı bir çalışma yürütüyorlar. Fikri ilk ortaya atan ise Ermenistanlı Georgi Vanyan.

Devamını oku>

 

Balıkçılıkta yönetmelik tamam sıra denetimde

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denizlerdeki yaşamın geleceğini yakından ilgilendiren 3 No’lu tebliği nihayet yayımladı. Artık 24 metreden sığ sularda gırgır teknelerinin avlanması yasak. ‘Deniz dostları’ ise temkinli: “Kaçak avcılığa karşı kararlı bir denetim faaliyeti yürütülmezse yönetmelik çare olmaz.”

Devamını oku>

Türkiye'de 'balon ekonomisi var mı?

Dünyanın önde gelen ekonomistlerinden Daron Acemoğlu’nun, Agos’ta Türkiye ekonomisi üzerine yaptığı tespitleri,  uluslararası finans kuruluşu Merrill Lynch’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başekonomisti Türker Hamzaoğlu ve “İktisat, İşletme ve Finans” dergisi genel yayın yönetmeni Ali Bilge değerlendirdi.

Devamını oku>

Şampiyonlar İstanbul'da

İki kez olimpiyat şampiyonu olan Ermenistan Satranç      Milli Takımı İstanbul’da düzenlenecek 40. Dünya Satranç Olimpiyatı’na geliyor.   Takımda, dünyanın en iyi ikinci satranç ustası olarak kabul edilen Levon Aronian da yer alıyor.

Devamını oku>

Bu yıl 133 öğrenci üniversiteli oluyor

Ermenistan’dan ve İstanbul’dan kalabalık bir grubun geçen ay ziyaret ettiği Sason’daki Maratug Kilisesi, kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi. Puşeng Yaylası’ndaki bin yıllık tarihi kilise için herhangi bir koruma önlemi alınmıyor.

Devamını oku>

Tarihi kiliseye  çirkin saldırı

Ermenistan’dan ve İstanbul’dan kalabalık bir grubun geçen ay ziyaret ettiği Sason’daki Maratug Kilisesi, kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi. Puşeng Yaylası’ndaki bin yıllık tarihi kilise için herhangi bir koruma önlemi alınmıyor.

Devamını oku>

Avrupa’nın azizi Servatius

‘Ermenistanlı Aziz Servatius’ adlı Fransa’da yayımlanan kitap, AB’nin kurucu anlaşmalarından biri olarak kabul edilen Maastricht Antlaşması’nın imzalandığı Hollanda’nın mütevazı şehirlerinden Maastricht’le adı anılan Aziz Servatius’un hikâyesini anlatıyor.

Devamını oku>

Bin vakıf mülkü kaybolmasın

Patrikhane Ortak Emlak Komisyonu’nun Başkanı Etesya Tırtır ve üyelerinden Şahin Gezer, iadesi için başvurulan mülkler kazanılsa dahi bin kadar mülkün kayıp kalacağını belirtiyor. Üç aşağı beş yukarı 1300 kayıp mülk var ama bunların hepsine el konmuş değil. Bunlar için oturup çok iyi çalışmak gerekiyor.

Devamını oku>


ERMENİCE SAYFALAR

Yerevan izlenimleri

Turistlik de bir yere kadar. ‘Öteki Yerevan’ı görmenin en iyi yolu metroyu kullanmak. 70’li yılların başlarında yapılan Yerevan metrosunun her istasyonu farklı bir mimari üslupta, her istasyon kentin farklı bir çehresine açılıyor.

Devamını oku>

Büyük yalan

Halepliler her yıl tam da bu günlerde, Asdvadz-adzin yortusunu kutlamak üzere çoluk-çocuk Kesab’a taşınır, şehirde kalanlar sokakların tenhalaştığını fark ederlerdi. Sokaklar şimdi de tenha, ama tahmin edeceğiniz gibi, bu yıl tek bir Halepli bile gidemedi Kesab’a.

Devamını oku>

‘Kültürel miras’ı doğru anlamak’

Bey Mahallesi’ne ‘Ermeni mahallesi’ denemiyor mesela. Yasak! Halbuki Antep’in Kudüs kenti gibi bir yapısı var: Müslüman mahallesi, Yahudi mahallesi ve Ermeni mahallesi. Bu şehirde Yahudilerin ve Ermenilerin artık yaşamıyor olmaları tarihi değiştirmez ki...

Devamını oku>