Ermenistan'da Diaspora Komiserliği’ne Sinanyan atandı

ABD'de Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Glendale'in eski Belediye Başkanı Zareh Sinanyan, Ermenistan'ın Diaspora İşleri Başkomiserliği’ne atandı. Başbakan Paşinyan'ın kararıyla gerçekleştirilen atama, bu hafta resmen duyuruldu. Zareh Sinanyan’ın babası İstanbullu, annesinin ailesinin kökleri ise Muş’a dayanıyor.

Ermenistan Başbakanlığı’na bağlı Diaspora İşleri Başkomiserliği, Mayıs 2019’da kaldırılan Ermenistan Diaspora Bakanlığı yerine kuruluyor. Diaspora Başkomiseri kendi ekibini oluşturarak, doğrudan Başbakan ile çalışacak.
1973 yılında Yerevan’da doğan Sinanyan, 1988 yılında ailesiyle birlikte ABD’ye taşındı. California Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Hukuk alanlarında eğitim aldı. Sinanyan 2014-2015 ve 2018-2019 yıllarında California’nın Glendale şehrinin Belediye Başkanı oldu. Yeni görevine  atanmadan önce Glendale Şehir Meclisi’nin 5 üyesinden biri olan Zareh Sinanyan, 7 Haziran’da görevinden istifa etti.
Zareh Sinanyan’ın babası İstanbullu, annesi ise Ermenistan’ın Talin bölgesinden. Babasının ailesi 1940’lı yıllarda Sovyet Ermenistanı’na göçen Sinanyan’ın annesinin ailesinin kökleri ise Muş’a dayanıyor.

Babken Ter-Grigoryan Çalışmalarına Devam Edecek
Diaspora Bakanlığı’nın kapanacağı ve Diaspora ile ilişkilere yeni bir yapı ve formatla başlanacağının konuşulduğu günlerde kulislerde Başkomiserliğe atanmasına kesin gözü ile bakılan eski Diaspora Bakan Yardımcısı Babken Ter-Grigoryan, Sinanyan’ı ilk tebrik edenlerden olurken, yeni oluşturulacak ekipte önemli bir pozisyonda çalışacağı da söyleniyor. Sinanyan, ABD’de yaşadığı halde “Kadife Devrim’in” ardından Ermenistan’a oldukça sık geliyor, yeni kabinede görev alacağı konuşuluyordu. 

Paşinyan- Sinanyan Buluşması
Başbakan Nikol Paşinyan, yeni atanan Başkomiser Zareh Sinanyan’ı kabul ettiği ve Komiserlik Ofisi’nin geleceği ile ilgili konuların tartışıldığı toplantıda “Ermenistan'a döndüğünüz ve burada çalışacağınız için çok mutluyum. Geçen yıl Ermenistan'da meydana gelen olaylar, muazzam değişiklikler yalnızca Ermenistan'da değil, Diaspora’da da etkisini gösterdi. Yurtdışı seyahatlerim sırasında, Diaspora’nın ülkemizin bir parçası olduğunu daha iyi hissettim. Sıra, yeni bir Ermeni ajandasında. Glendale'deki işinizden vazgeçip Ermenistan'a geri döndüğünüz için minnettarım, bu ayrıca oldukça sembolik bir adım” dedi.
Zareh Sinanyan, Başbakan'a güveni için teşekkür ederken “Bu makama layık olmanın büyük bir sorumluluk duygusu gerektirdiğini olduğunu biliyorum. Ermenistan, Artsakh (Karabağ) ve Diaspora arasındaki ilişkiler büyük bir potansiyel ifade ediyor. Bu yeni dönem, Ermenistan ve Diaspora arasındaki gerçek ve yakın işbirliği için fırsatlar sunuyor, sonuçlar Ermenistan ve Diaspora için çok iyi olabilir. Diaspora, Ermenistan için iyi bir şekilde kullanılması gereken hazır bir potansiyeldir. Ermenistan ve Diaspora bence bu işbirliğine hazır. Güveninizi haklı çıkarmak için her şeyi yapacağım" dedi.

Beş dil biliyor
Ortaokulu Yerevan’da okuduktan sonra ABD’ye yerleşen Sinanyan, Doğu ve Batı Ermenicesi, İngilizce, Rusça ve iyi derecede İspanyolca biliyor, dillere olan hakimiyeti kuşkusuz tüm Diaspora ile sıcak ilişkiler kurabilmesi için önemli bir etken.
Sinanyan, yeni kurulacak ofisinin Diaspora Bakanlığı’ndan daha yüksek bir statüye sahip olduğunu, Diaspora ile daha derinden ve yeni bir formatla çalışacağını söylüyor. Ofis, Ermenistan’ın Diaspora ile ilişkilerini koordine ederken, doğrudan Başbakanlığa bağlı olacak. Diaspora Bakanlığı’nın tazelenmesi ve yeniden markalaştırılması gerektiğine inanan Sinanyan, "Ofisimin mükemmel bir şekilde çalışmasını sağlamak için her türlü çabayı göstereceğim." diyor.

Öncelik Rusya
ABD ve Ermenistan vatandaşı olan Sinanyan’ın öncelikle ABD’li Ermeniler ile ilişkileri güçlendireceği düşünülse de Sinanyan farklı konuşuyor, "Dürüst olmak gerekirse, ilk başta Rusya'ya konsantre olacağım çünkü çok büyük bir Ermeni topluluğu var orada, Rusya ayrıca çok önemli ve aynı zamanda stratejik müttefikimiz olan bir ülke" dedi. 
Kuşkusuz bu sözler bir anlamda, Sinanyan’In ABD vatandaşı olduğu için Rusya ve İran Diasporası tarafından kabullenilmeyeceği, dolayısı ile görevini layığı ile yerine getiremeyeceği dedikodularını yayan Paşinyan muhaliflerine de bir cevap. Koçaryan’ın hala maddi olarak da desteklediği ülkedeki muhalif cenah, herhangi yeni bir politika gündeme geldiğinde, hem iç kamuoyunu hem de Rusya’yı tedirgin etmeyi denemek dışında yeni ve alternatif bir siyaset üretemiyor. 
Sinanyan, Diaspora’daki birçok Ermeni'nin devrimden sonra anavatanlarına taşınma planları yaptığını, böyle bir "geri dönüşün" Ermenistan’ın ekonomi ve siyasetine büyük etki edeceğini ama bu tip projeler üzerinde titizlikle çalışılması, iş alanları yaratılması gerektiğini söylüyor. "Diaspora’ya yönelik politikamızı değiştirmeli ve daha etkili hale getirmeliyiz. Diaspora’nın Ermenistan'ın ekonomik, sosyal ve politik yaşamına katılımını artırmayı hedeflemeliyiz.” diyor. 
Evli ve dört çocuğu olan Sinanyan, geçen yıllarda Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) çalışmalarında da yer aldı. ANCA-Batı Bölgesi ofisinden yapılan kutlama mesajında “Sevgili dostumuz Zareh Sinanyan'ı Ermenistan'daki yeni görevinden dolayı kutlamak istiyoruz. Diaspora’yı ve Ermenistan’ı çok iyi tanıyan Zareh’in, yeni görevine benzersiz ve çok yönlü bir bakış açısı getireceğinden ve yeteneklerini her yönden kullanmaya devam edeceğinden şüphemiz yok.” denildi.

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan


Yazar Hakkında