Bu şehrin bize yaptıkları: ‘Hisler Arşivi: İstanbul’

Dramaturg İlayda Öncü, ilk gösterimini 29 Aralık'ta Moda Sahnesi'nde yapan 'Hisler Arşivi: İstanbul'u yazdı.

İstanbul size ne hissettiriyor? İstanbul, ne hissetmenize engel oluyor? Bu koskoca şehirde sıkışmış ve yalnız olduğunuzu söyleyebilir misiniz? Sanırım söyleyebilirsiniz.

İlk gösterimini 29 Aralık’ta Moda Sahnesi’nde yapan ‘Hisler Arşivi: İstanbul’ disiplinler arası, deneysel bir çalışma. Gizem Aksu tarafından tasarlanan ve yönetilen, koreografisi de Aksu’ya ait olan gösterinin arkasında kocaman bir ekip var. Sahne tasarımını Bengi Günay, ışık tasarımını İrfan Varlı yapmış; görüntü yönetmeni Derin Cankaya; animasyon Valko Chobanov ve Nina Paley’e, afiş tasarımı Pelin Kırca’ya ait; maskeler Leyla Okan’ın ellerinden çıkmış. Gösteride kullanılan müziklerin arkasında Emre Malikler ve Ah! Kosmos var. Danslarıyla sahneye dahil olan performansçılar ise Suzan Alev, Leyla Postalcıoğlu, Ekin Tunçeli ve Zeynep Günsür Yüceil.

Müzik, dans, video ve animasyonu bir araya getiren gösteride diyalog yok. Bir tiyatro oyunu olduğu söylenemez; performatif bir iş olarak ele alınması, buna göre değerlendirilmesi gerekir.

‘Hisler Arşivi: İstanbul’ birkaç sorunun peşinden gidiyor ve bu sorular, belki de çoğu zaman gözardı ettiğimiz hisleri takip ediyor: Bu coğrafyada ben ne hissediyorum, sen ne hissediyorsun, bize neler hissettiriliyor, nasıl hissizleştik? Bu sorular ışığında oluşturulan ‘Hisler Arşivi’, seyirciye cevaplar sunmaktan ziyade hatırlatıyor ve hissettiriyor. Videolar İstanbul’un en aşina olduğumuz, en çok şikâyet ettiğimiz yanlarını gösterirken, sahne performansları yer yer sıkışmışlığı, kafa karışıklığını, sürüklenip gitmeyi yahut ne tam Batılılaşabilmiş, ne de doğuyu içinde eritebilmiş bu şehirde arada kalmışlığı hatırlatıyor.

Gösteri, görsel açıdan hem şaşırtıcı hem de seyirciyi hoşnut eden ögeler barındırıyor. Tercih edilen aksesuarlar, kostümler ve maskeler, ışık oyunları, seyretmesi keyifli bir çalışmaya eklemlenmiş. Tüm bunlar performansçıların dansları ve devinimleriyle birleşince ortaya görülmeye değer bir iş çıkmış. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın geçmişi, bugünü ve geleceği arasında gidip gelen tüm bu parçaları birleştirip bir şeyler hissetmek, seyircinin imgelemine kalmış.

‘Hisler Arşivi: İstanbul’ 22 Ocak Çarşamba akşamı tekrar sahnelenecek.

Kategoriler

Kültür Sanat


Yazar Hakkında