Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan Taner Akçam'a tebrik

Fransa'daki Ermeni Kurumlarını Koordinasyon Komitesi'nin geleneksel yemeğine tarihçi Taner Akçam ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da katıldı. Macron Ermeni Soykırımı'nın inkarına karşı yaptığı çalışmalar nedeniyle Akçam'ı tebrik etti.

Fransa'daki Ermeni Kurumlarını Koordinasyon Heyeti (CCAF) her yıl geleneksel olarak bir akşam yemeği düzenliyor. Bu yılki yemeğin konuğu tarihçi Taner Akçam'dı. 

Akçam'ın Türkçe'de ‘Naim Efendi’nin Hatıratı ve Talat Paşa Telgrafları’ ismiyle yayınlanan kitabının çevirisi geçtiğimiz haftalarda Fransa'da da yayınlanmıştı. 

Yemeğe gelereksel olarak Fransa Cumhurbaşkanları da katılıyor. 29 Ocak gecesi gerçekleşen yemeğe Macron'un yanısıra eski Cumhurbaşkanı Hollande, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Fransız milletvekilleri ve çok sayıda kurumdan temsilci katıldı.

Macron yemekte Akçam'a hitaben yaptığı konuşmada Ermeni Soykırımı'nın inkarına karşı yaptığı çalışmalar nedeniyle Taner Akçam'ı tebrik etti. Macron Akçam'ın, kitabında, örgütsel bir suçun kurumsallığını bilimsel bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Fransa'nın Ermeni Soykırımı'nı 19 yıl önce tanıdığını hatırlatan Macron geçtiğimiz yıldan bu yana 24 Nisan'ın Fransa'da Soykırım Anma Günü olarak ilan edildiğini de vurguladı. 

Macron "Bazılarının unutmak istediğini ortaya çıkardınız, bu, Türk liderlerle süren tartışmada önemli bir köşe taşı" diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı “Ermenilerin Soykırım'ın tanınması için yaptıkları mücadele, aynı zamanda sessizliğe karşı, unutmaya karşı da bir mücadeledir” diye konuştu.  

Fransa Cumhurbaşkanı Türkiye'yi ima ederek "Bir yalan, revizyonizm politikaları ya da inkârcılık temeli üzerine herhangi bir büyük hikâye yazılamaz" dedi ve "Ortadoğu'da yeni bir yayılmacılığı amaçlayan, işlenmiş suçları inkâr eden ve çok büyük ölçüde hayali olan bir geçmişte kalmış gücü yeniden kazanmayı hedefleyen stratejiyi" kınadı.

Macron Fransa'da uzmanların bir yasa hazırlığı içinde olduklarını da belirtti. Buna göre Ermeni Soykırımı'nı inkar edenler 40 bin euro ve 1 yıl hapis cezasına çarptırılacak. 

CCAF Eş-Başkanı Murat Papazyan ise yaptığı konuşmada Türkiye'yi eleştirdi ve "Türkiye'nin tarihi boyunca "fetih" mantığı ile otoriter bir rejimle dış politika izlediğini" söyledi.

Yemekte Taner Akçam'a kitabı nedeniyle  "Cesaret Ödülü" de verildi.

Macron'un katıldığı yemeğin düzenlendiği otelin önünde geniş güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Otelin önünde 7 çevik kuvvet otobüsüyle güvenlik sağlanırken, 20 kadar gösterici de otel yakınında protesto gösterisi düzenledi. Yaklaşık bir saat kadar protesto gösterisi düzenleyen eylemciler, "Macron istifa" sloganı attı, son aylarda Fransa'da düzenlenen tüm eylemlerde söylenen "Biz buradayız, Macron istemese de buradayız" şarkısını söyledi.. (Kaynak: Asbarez.com, Public Radio of Armenia, Amerika'nın Sesi, Ajanslar)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan