Kitap ԳԻՐՔ OCAK: Birlikte yaşamanın dolambaçlı yolları

Merhaba,

2020’nin ilk sayısına Georges Rodenbach’ın ‘Ölü Brugge’si ile başlıyoruz. Belçikalı Sembolist şair ve romancı Rodenbach’ın ilk kez 1892’de yayınlanan kitabı Sembolizmi romanda en iyi temsil eden örneklerden biri olarak kabul ediliyor. Üstelik yayınlandıktan sonra epey başarılı olan roman, Brugge’ye turist çekmeyi de başarmış. Murat Cankara yazdı. 

2016’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Bob Dylan’ın tüm şarkı sözleri, hem de usta işi çevirilerle bir kitapta toplandı. ‘Bob Dylan Sözler 1961-2012’ adını taşıyan kitap, Dylan’ın 1961 ile 2012 arasındaki şarkı sözlerinden oluşuyor. Ayrıca Dylan’ın albümlere girmemiş şarkı sözlerinin çevirileri de kitapta yer alıyor. Yetvart Danzikyan yazdı. 

‘Basit Bir Adamın Romanı’ alt başlığıyla yayınlanan Joseph Roth’un ‘Eyub’ adlı romanı, kimlik, yabancılaşma, inanç krizi ve aidiyetsizlik gibi modern insanın trajedisini oluşturan kavramlar etrafında dindar bir Yahudi olan Mendel Singer’in hayat hikâyesini anlatıyor. Betül Bakırcı yazdı. 

Jonathan Coe’nun ‘Maxwell Sim’in Aşırı Özel Hayatı’ başlıklı romanı, çağımız insanının mutsuzluğuna, olgunlaşamamasına, eşcinsellik tabusuna, sanal ve reel yalnızlığa değiniyor ama tüm bunların ötesinde, temelde, tesadüflerle değişen bir insanın hikâyesi. Coe güldürüyor, kızdırıyor, üzüyor ve sonunda yine kalplerimizi ısıtan bir roman bırakıyor bize. Banu Yıldıran Genç yazdı.

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ