Türkiye'den yola çıkan Ermenistanlılar ülkelerine ulaştı

Koronavirüs sonrası ülkelerine dönmeye çalışan bir grup Ermenistanlı sınırların açılmasıyla Gürcistan üzerinden ülkelerine ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Patrik Maşalyan ile görüşmesinde gündeme getirdiği "Ermenistan'a ilaç yardımı" önerisi ise Yerevan'da tartışılıyor.

Türkiye’de çalışan yaklaşık 100 Ermeni, 4 otobüsle İstanbul’dan Ermenistan’a dönmek üzere 8 Nisan Çarşamba günü yola çıkmıştı. ‘News.am’ muhabirine konuşan Ermenilerden Naira Harutyunyan’ın yaptığı açıklamaya göre, dönüş masrafları Ermenistan hükümeti tarafından karşılandı.  

Naira Harutyunyan, “6 sene boyunca İstanbul’da çalıştım. İş yerim kapanınca maaşımı vermediler. 27 gün evde kaldıktan sonra Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’na başvurdum” diye konuştu.

Türkiye’den dönen Ermeniler, Ermenistan’a varır varmaz izole edildi. Naira, “Bu virüsün ne kadar ciddi olduğunun farkındayız. Hiç kimsemiz, yakınlarına zarar vermek istemez. Kurallara göre hareket ederiz” şeklinde konuştu.

Çeşitli nedenlerle Türkiye'de olan ancak koronavirüs nedeniyle zor günler yaşayan Ermenistanlılar'dan bir grup yaklaşık bir haftadır ülkelerine dönmeye çalışıyordu. Türkiye'de kalan Ermenistanlıların ise özellikle ekonomik açıdan daha da zor durumda oldukları biliniyor. 

Erdoğan'ın mesajı tartışılıyor

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 Nisan  Çarşamba günü  Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan'ı arayarak bir görüşme yapmıştı.  Patirkhane, görüşmenin içeriğine dair yaptığı açıklamada Erdoğan'ın mesajlarına dair bilgi verirken  "Ermenistan vatandaşlarına ülkelerine dönme kolaylığı sağlandığını belirtmiş ve Ermenistan’a ilaç yardımında bulunmak üzere girişimlerinin olduğunu açıklamıştır" ifadelerine yer vermişti.

Gelişme Ermenistan'da yankı buldu. 

Ermenihaber.am'e konuşan uluslararası ilişkiler uzmanı Suren Sargsyan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’a Ermenistan’a yardım etme konusunda söylediği sözlerine Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Suren Sargsyan’a göre Erdoğan’ın bu teklifi reddedilebilir, kabul edilebilir, ya da bu teklife güçlü bir siyasi cevap verilebilir, fakat hiç bir şey söylememek yanlış olur, bilhassa eğer bu mesaj Ermeni kilisesi vasıtasıyla verilmişse.  

İlaç yardımı önerisiyle ilgili olarak  Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise  "Gündemimizde böyle bir konu yok" dendi. 

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’ı arayarak bilgi aldı.

Konuyla ilgili olarak Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nden yapılan açıklama şöyle:

"8 Nisan 2020 Çarşamba, saat 17.00 sularında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi şahsen Patrik Hazretleri'ni aramış, hâl hatır sormuşlardır. Kendileri “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına Ermeni cemaatinin, din adamlarının vevakıflarının katkılarından duyduğu memnuniyeti belirtmiş ve teşekkürlerini iletmişlerdir. Ermenistan vatandaşlarına ülkelerine dönme kolaylığı sağlandığını belirtmiş ve Ermenistan’a ilaç yardımında bulunmak üzere girişimlerinin olduğunu açıklamıştır.
Sayın Patriğe bu dönemde iyi korunması gerektiğini söyleyen Sayın Cumhurbaşkanımız, liderlerin tecrit durumunda internet imkanlarından faydalanmalarının büyük bir nimet olduğunu dile getirmişlerdir. Cemaatimizin herhangi bir sorunu olup olmadığını soran Cumhurbaşkanımıza, Sayın Patrik, bu telefon aramasının kendisi ve cemaati için büyük bir moral olduğunu belirterek, bu nezaketlerine mukabil Zat-ı Âlilerine sağlık, esenlik ve başarı temennilerini ve dualarını iletmişlerdir.”

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan