Atoms for Peace albüm hazırlığında

Default, 5 dakikalık kısacık süresiyle, içinde yer alacağı albümün önümüzdeki yılın en önemli müzik olaylarından biri olacağını şimdiden müjdeliyor. Albüm çıkana kadar bizlere Atoms for Peace’in hayal gücünü beklemek düşüyor ve bu sebeple bir sesten ötekine uzanan masal diyarlarında kulak kesilmiş piyonları oynamak…

SARKİS MÜHENDİSYAN
muhendisyan@gmail.com

Radiohead’in vokalisti Thom Yorke, 7 Eylül’de kişisel Twitter hesabından üçüncü mesajını yolladı. En son iki yıldan biraz fazla zaman önce gerçekleşen bu nadir olayı o anda fark etme şansına erişenler, kendilerini beklenmedik bir habere, kısa bir müzikal şölene ve bu şölenin habercisi olduğu sabırsız bir bekleyişe teslim ettiler. Bu duyuruda 2010’dan beri müziği duyulmayan, sadece geçtiğimiz yıl albüm hazırlığında olduğu çıtlatılan Atoms for Peace, kaydettikleri “Default” isimli parçanın video klibini dünya ile paylaşıyor ve 2013’te albüm sözü veriyordu.

Albüm ve parça hakkında konuşmadan önce Atoms for Peace’i kısaca tanıtmak faydalı olacak. Grup, bundan üç sene önce Radiohead’in vokalisti Thom Yorke ve yapımcısı Nigel Godrich, Red Hot Chili Peppers’ın bas gitaristi Flea ve şu andaki misafir perküsyonisti Mauro Refosco ile Smashing Pumpkins, R.E.M gibi gruplarla yaptığı çalışmalarıyla tanınan ünlü davulcu Joey Waronker tarafından kuruldu. Çalışmalarına Thom Yorke’un kişisel çalışması The Eraser’ı canlı icra etmekle başlayan grup, elektronik ve canlı müziği harmanladıkları performansları ile büyük ilgi topladı. Turnelerinin çoğunda isimsiz olan grup, 2010’un mart ayında, The Eraser’ın 6. şarkısı olan Atoms for Peace’i kullanmaya başlayarak isimsizliklerine son verdi (bu parça ismini Eisenhover’ın 1953’te Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmadan alıyor).

Turnelerinin ardından gevşek bir şekilde de olsa ortaklaşa çalışmaya devam etme kararı alan grup, ikinci orjinal parçaları Default ile uzun suskunluklarına son verdi. Gelecek yıl çıkacak albümlerine mütevazı bir girizgâh olan bu kayıt, aynı zamanda grubun elektronik ağırlıklı tarzlarını devam ettireceğine dair bir haberci. Kayıttaki elektronikler, yine Thom Yorke’un son çalışmalarından alıştığımız üzere, minimal öğeler olarak karşımıza çıkıyor. Kayıt boyunca, bu basit öğelerin üst üste binmeleri ve ayrışmaları sonucunda oldukça ritmik, geçişken ama aynı zamanda dingin bir müzikal manzara yaratılmış. Elbette bu dinginliği çoğunlukla melodiyi taşıyan Thom Yorke’un vokallerine borçluyuz. Yine de oldukça işlenmiş ve kayıtlarda üst üste bindirilmiş bu vokal örneklerini elektronik öğelerden ayrı düşünmek hatalı olur.

Parça devam ederken, elektronik öğelerin üst üste binmesiyle elde edilen yapılara paralel olarak, belirli bölümlerin tekrar işlenmesiyle yeni yapılar yaratıldığını da görebiliyoruz. Bunun en belirgin örneğini, parçanın nakarat bölümünün ilk yarısındaki altyapının, nakaratın ikinci yarısında ters yüz edilerek tekrarlanmasında görüyoruz. Video klipte, 2:18 civarında resim parçalarının yerlerinden kalkmaya başlamasından da ipucunu alabileceğimiz bu köprü, kendi içerisinde aynı anda ilintili ve karşıt olan, veyahut ters orantılı diyebileceğimiz, bir kurgu oluşturuyor. Radiohead’in Like Spinning Plates parçasını dinlemiş olanlar, Thom Yorke ve Nigel Godrich’in sesleri ters yüz etmeyi sevdiğini de hatırlayacaktır.

Default, 5 dakikalık kısacık süresiyle, içinde yer alacağı albümün önümüzdeki yılın en önemli müzik olaylarından biri olacağını şimdiden müjdeliyor. Albüm çıkana kadar bizlere Atoms for Peace’in hayal gücünü beklemek düşüyor ve bu sebeple bir sesten ötekine uzanan masal diyarlarında kulak kesilmiş piyonları oynamak…

Kategoriler

Şapgir

Etiketler

Radiohead Tom Yorke