Patrik Bartholomeos'tan Ayasofya değerlendirmesi

Ekümenik Patrik Bartholomeos Ayasofya'nın camiye çevrilmesi talepleri ile ilgili olarak ilk kez konuştu., Feriköy'deki 12 Havari Kilisesi'nde konuşan Patrik Bartholomeos böylesi bir hamlenin milyonlarca Hıristiyan'da teessür yaratacağını söyledi.

Konuşma Patrikilğin facebook sitesinde İngilizce olarak yayınlandı. 

Patrik Bartholomeos konuşmasının başında Patriklik olarak görüşlerini 2016 yılında Diyanet İşleri Başmanı Mehmet Görmez'e bir mektupla gönderdiklerini ve Ayasofya'nın statüsünün değişmesi konusundaki endişelerini dile getirdiklerini, mektupta bu kutsal yapının her iki tek tanrılı din için bir değer olduğunu çünkü 900 yıl Hıristiyanlara, 500 yıl da Müslümanlara hizmet ettiğini belirttiklerini söyledi. 

Patrik Bartholomeos "Müze olarak Ayasofya, çağdaş dünya için son derece hayati ve faydalı olan Hıristiyanlık ile İslam arasında karşılıklı anlayış ve dayanışma, halk ve kültürlerin buluşma, diyalog ve barış içinde bir arada yaşama yeri ve sembolü olarak işlev görebilir" dedi. 

Bu tartışmaların ortasında bir gazetecinin gençlerin artık daha çok kültür ve sanata yöneldiğini yazdığını hatırlatan Patrik "Gençliğin bu dönüşü hepimiz için endişe konusu olmamalı mı?" dedi. 

Patrik Bartholomeos konuşmasının sonunda şu noktaları vurguladı: 

"Ayasofya’nın camiye çevrilmesi, dünyadaki milyonlarca Hristiyan’ı İslam’ın aleyhine çevirecektir. Bu durumda, kutsallığı nedeniyle Doğu ile Batı’nın kucaklaşmakta olduğu hayati bir merkez olan Ayasofya -hem de beşeriyet, ölümcül bir pandemi ile denenmekte olduğu bir dönemde birliğe ve ortak hedeflere odaklanmaya muhtaç iken- bu iki dünyayı bir birinden koparacaktır. "

Kategoriler

Güncel