Sınır çatışması Ermeni ve Azeri topluluklar arasında gerilim yaratıyor

Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışmalar şimdilik sakinleşti ancak Azeri ve Ermeni toplulukların kendi ülkeleri dışında yaşadıkları kentlerde gerilim sürüyor. Moskova'da Azerbaycanlı topluluklar Ermenilere karşı saldırı gerçekleştirdi.

İnfoteka24.ru sitesinin aktardığı bilgilere göre Moskova’da yaşayan Azerbaycanlılar örgütlenip, gruplar halinde Ermenilere karşı saldırılar gerçekleştiriyor.

Yayınlanan görüntülerde Azerbaycanlılardan oluşan grubun önlerine gelen Ermenilere saldırdıklarını ve arabalarına zarar verdikleri görülüyor.

Saldırılarla ilgili görüntüler, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Basın Sözcüsü Eynula Fatulayev’in sayfasında da yayınlandı. Bu durum Azeri yönetiminin saldırılara desteği olarak yorumlanıyor. 

Moldova başkenti Kişinev’de yaşayan Ermeniler ve Azerbaycanlılar arasında ise kavga çıktı.

Moldova Azerbaycanlıları Kongresi, Ermenistan–Azerbaycan sınırında yaşanan gerginlikten dolayı Kişinev’deki Ermenistan Büyükelçiliği'ne doğru bir yürüyüş düzenledi.

Ancak Büyükelçilik binasının önünde toplanan Ermenilerle karşı karşıya gelen Azerbaycanlılar, onlarla kavga etmeye başladı.

Birbirinin bayraklarını ele geçirmeye çalışan taraflar, karşılıklı hakaretler yağdırarak dövüşmeye başladı. Durum, iki taraf arasına girerek canlı kalkan oluşturan güvenlik güçlerinin müdahalesiyle sakinleştirildi. 

Öte yandan 23 Temmuz gecesi saat 00:12’de Ermenistan’ın Almanya Büyükelçiliği’ne ait araç kundaklandı.

Ermenistan’ın Almanya Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı, Berlin Eyalet Emniyet Teşkilatı ile diğer sorumlu makamlar olay hakkında derhal bilgilendirildi.

Açıklamada, “Şu anda Alman polis ve uzmanlar, olayı araştırıyor. Kasten ateşe verme ihtimali dikkate alınıyor” denildi

ABD'de ise bir Ermeni okulunun duvarlarına ayrımcı sloganlar yazıldı.

24 Temmuz Cuma günü, San Francisco Ermeni toplumu üyeleri,  Krouzian-Zekarian Vasbouragan okulun duvarlarına yazılmış Ermeni karşıtı - Azerbaycan yanlısı - yazılarla uyandı.

San Francisco Bölge Savcısı Chesa Boudin olayın  nefret suçu olarak araştırılacağını duyurdu.

Boudin “Bu soruşturmaya kesinlikle bir nefret suçu olarak davranıyoruz. Çok çirkin. San Francisco'daki herbirimize yönelik bir saldırıdır. Hoşgörüsüzlük ya da nefrete burada yer yoktur ”dedi.

Bu arada 23 Temmuz'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Rusya'daki Ermeni ve Azerbaycanlı toplumlarının temsilcileri Rusya Ermeniler Birliği Başkanı Ara Abrahamyan ve Kievskaya Ploschad adlı şirketin başkanı God Nisanov ile görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan edinen bilgiye göre görüşmelerde Rusya genelinde etnik gruplar arasında barışın ve uyumun sağlanması için Ermeni ve Azerbaycanlı cemiyetlerinin rolü ele alındı.  (Ermenihaber.am, Asbarez.com)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan