Ermenistan Lübnan için devrede

Ermenistan Lübnan'a 3 uçak dolusu yardım malzemesi gönderdi. Şu ana kadar zor durumda olan 370 Lübnanlı Ermeni Ermenistan'a ulaşmış durumda. Ermenistan bu yeni göç dalgası için hazırlıklar yapıyor.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta limanda depolanan amonyum nitratın 4 Ağustos'ta patlaması ülkede yıllardır çalkantılı seyreden siyaseti de yeniden bir çıkmaza soktu. 170’i aşkın kişinin hayatını kaybettiği binlerce insanın yaralandığı patlama sonrası hükümet istifa etti; halk sokaklarda şeffaf ve yolsuzluğa bulaşmamış güçlü bir iktidar çağrısı yaptı.

Hatırı sayılır bir Ermeni nüfusa sahip olan ülke, Ermenistan hükümeti başta olmak üzere tüm dünyadaki Ermenilerin de gündeminde. 13 Ermeni’nin hayatını kaybettiği, 300 Ermeni’nin yaralandığı patlamanın ardından Lübnan’a Ermenistan’dan yardımlar ulaşmaya başladı.

Olayın hemen ardından Ermenistan Diaspora İşleri Baş Komiseri Zareh Sinanyan  Beyrut’a gitti.  Sinanyan başkanlığında Lübnan’a giden Ermenistan heyetinde  Başbakan Yardımcısı Tigran Avinyan, Ermenistan-Lübnan Dostluk Grubu Başkanı Hraçya Hakobyan, Ermenistan Panarmenian Fonu Müdürü Haykak Arşamyan da vardı.

Lübnan’da Ermeni temsilcileri, halk ve Kilikya Ermeni Katolikosu I. Aram ile görüşen heyet, Ermenilerin sorunları konusunda ortak bir çözüm arayışını ele aldı.

I. Aram Ermeni toplumunun ihtiyaçlarının belirlemesi konusunda çalışmalar yapıldığını ifade ederek Ermenistan’ın diaspora ile birlikte bu çalışmalara ortak edilmesi fikrini önerdi. Sinanyan sadece insani yardım için gelmediklerini, Lübnan Ermenileriyle temas halinde bulunmak için Beyrut’u ziyaret ettiklerini dile getirdi. Görüşmenin sonunda taraflar yardım programlarının detayları hakkında karar verdiler.

Heyet ayrıca, Kilikya Ermeni Katolikosu 1. Aram’ın önderliğinde 9 Ağustos tarihinde Antilyas’taki Surp Krigor Lusavoriç Kilisesi’nde gerçekleşen ayine de katıldı.

Sinanyan Beyrut'tan döndükten sonra bir basın toplantısı düzenledi. Şu ana kadar  370 Lübnanlı Ermeni Ermenistan'a ulaşmış durumda. Sinanyan Ermeni toplumunun karmaşık bir halde olduğunu, ruhaniler ülkede kalmaktan yana iken halkın göç etmek niyetinde olduğunu söyledi. Sinanyan "Gelmek isteyenler var ama bunu maddi olarak yapamıyorlar. Bankalarla paralarını almalarına engel olan sorunlar var." dedi. 

Sinanyan patlama öncesinde yapılmış bir anketin sonuçlarını da paylaştı. Buna göre Lübnanlı Ermenilerin yüzde 58'i ülkeyi terk etmek istiyor. Zareh Sinanyan Ermenistan'a gelen Lübnan Ermenileri'nin ülkede kalabilmeleri için her türlü çalışmayı yürüttüklerni de söyledi. 

Ermenistan’dan uçaklarla yardım

Ermenistan, Beyrut’a üç uçak ilaç ve gıda gönderdi.  Ermenistan’dan Lübnan’a insani yardım taşıyan ilk uçuş 8 Ağustos tarihinde, ikincisi ise Karabağ (Artsakh) halkı adına 9 Ağustos tarihinde gönderildi. Son uçak ise 12 Ağustos’ta havalandı. Başbakan Yardımcısı Tigran Avinyan, Lübnan’a Hükümet ve Pan-Ermeni Vakfı sayesinde yaklaşık 12 ton insani gönderildiğini açıkladı. Ayrıca Aurora İnsani Yardım İnisiyatifi  de Lübnan’a yardım için 200.000 ABD Doları ayırdı. Ermeni Hayırseverler Birliği de (AGBU) 2 milyon ABD Doları’ndan fazla para topladı. 

Başbakan Paşinyan , ülkeye dönmek isteyen vatandaşların ihtiyaçlarını mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde değerlendirilmesi ve onların ülkeye yerleşmelerine destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Yardımda bulunan ve 100 kadar Lübnan Ermenisini ağırlayabileceklerini bildiren Artsakh (Karabağ) Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan ise, “Artsakh halkı Lübnan’ın yanındadır” mesajını verirken, ilaç ve tıbbı malzemeler konusunda Lübnan’a yardım etmeye devam edecekleri söyledi.

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan


Yazar Hakkında