Paşinyan BBC'ye konuk oldu: Milliyetçi değiliz, varlığımızı savunuyoruz

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 14 Ağustos'da BBC'nin Hard Talk programına Ermenistan'dan konuk oldu. Paşinyan Azerbaycan ile çatışmalar ve Ermenistan'daki demokratikleşme konularında açıklamalarda bulundu.

Sunucu Stephen Sackur ilk olarak Paşinyan'ın Kadife Devrim ile iktidara geldiğini halkın büyük umutları olduğunu ancak aradan geçen sürede bu umutların kırıldığını söyledi. Bu görüşe katılmadığını söyleyen Paşinyan ekonomik olarak önemli bir sıçrama gerçekleştirdiklerini ve Ermenistan halkının artık demokratik bir ülkede yaşadığını söyledi. Paşinyan pandeminin Ermenistan'ın bu sıçramasını engellediğini vurguladı. 

Karabağ sorunu ile ilgili olarak Paşinyan “Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı görevini üstlendiğimde, barış için yeni bir prensip önerdim. O da Dağlık Karabağ sorununun herhangi bir çözümünün Ermenistan, Dağlık Karabağ ve Azerbaycan halkları tarafından kabul edilebilir olmasıdır. Ben Ermenistan’ın, çözümün hem Ermeni, hem Azerbaycan halkları tarafından kabul edilebilir olması gerektiğini dile getiren ilk lideriyim. Ancak Azerbaycan lideri benim bu açıklamalarıma doğru hiç bir adım atmadı” ifadelerini kullandı.

Paşinyan, Temmuz'da Ermenistan-Azerbaycan sınırında alevlenen çatışmaların Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin açtığı top atışıyla başladığını Azerbaycan’ın ise misilleme yaptığını söyleyen sunucuyu düzelterek söz konusu çatışmaları Azerbaycan’ın başlattığını söyledi. 

Başbakan “Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Dağlık Karabağ sorununun çözümünün ancak savaş yoluyla mümkün olduğunu ilan ederek uzun süre savaş retoriği kullanıyordu. Bu retoriğin sonucunda Azerbaycan iktidarı, kendi halkına Karabağ sorununu neden zorla çözemediği yönünde açıklamalar yapmaya zorunda kalıyor" dedi.

Sunucu Paşinyan'ın bazı eylemlerinin sözleriyle çeliştiğini belirterek Paşinyan'ın geçtiğimiz aylarda Karabağ'a giderek "Artskah Ermenierindir. Nokta." demesini hatırlattı. Paşinyan bunun üzerine bölgede binlerce yıldır Ermenilerin yaşadığını söyledi. 

Sunucu Stpehnen Sackur'un Ermenistan'ın tüm iktidar değişimine rağmen milliyetçi bir politika izlediğine dair gözlemine yanıt olarak Paşinyan, bu görüşe katılmadığını kaydetti. Ermenilerin 1990'lardan beri Dağlık Karabağ ve Azerbaycan'da saldırı altında olduğunu belirten  Paşinyan "Biz milliyetçi değiliz, varlığımızı savunuyoruz. Karabağ Ermenileri varoluş mücadelesi veriyor. Ermenistan barışa hazır ve Karabağ sorununun askeri çözümü olmadığından emindir" dedi.

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan