Aram Tigran'ın eserleri yeniden yayımlanacak

Alman-Kürt Kültür Ensitüsü (Deutsch-Kurdisches Kulturinstitut) Ermeni besteci ve icracı Aram Tigran’ın eserlerinin yayım ve telif hakkını aldı. Aram Tîgran'in eşi Sirvart Melikyan bu amaçla Enstitüsü ile sözleşme imzaladı ve Tîgran'in tüm telif ve lisans haklarını Enstitü'ye devretti.

Ermenistan medyasında çıkan haberlere göre Aram Tigran’ın eşi Sirvart Melikyan, sözleşme ile birlikte Aram Tigran’ın eserlerinin bundan sonra uluslararası mecralarda Enstitü koruması altına alındığını belirterek, izinsiz bir şekilde eserleri yayınlayan müzik firmalarına yayınlarını geri çekme çağrısında bulundu:

Melikyan şöyle konuştu: “Aram Tîgran'in tüm haklarının en doğru şekilde temsil edilip korunmasına dair bana vasiyeti vardı. Alman-Kürt Kültür Enstitü ile imzaladığımız bu sözleşmeyle birlikte çok önemli bir adım attık.”

Sirvart Melikyan ayrıca Enstitü ile birlikte Aram Tîgran'ın en büyük özlemi olan Suriye'de kendi adına bir vakıf kurulması sürecini hayata geçirmek istediklerini de söyledi.

Enstitü'den yapılan açıklamaya göre, Aram Tîgran'ın tüm eserleri gözden geçirilip restore edilecek. Ayrıca yazar ve araştırmacı Kakşar Oremar sanatçının biyografisini daha geniş çaplı ele alarak tüm eserlerinin de içinde olduğu geniş bir katalog hazırlayacak ve Ensitü bunları yayınlayacak.

Aram Tigran 1915'te Ermeni Soykırımı sırasında Diyarbakır'dan sürülen bir ailenin oğlu olarak 1934'te Suriye'nin Kamışlo ilinde dünyaya geldi. Hayatı boyunca Kürtçe, Ermenice ve Arapça dillerinde şarkılar söyledi.

1966'dan sonra Ermenistan'ın başkenti Yerevan'a giderek, Yerevan Radyosu'nda 18 yıl çalıştı. 1995'ten sonra Atina'ya yerleşti.

2009 Nevruz kutlamaları için geldiği Diyarbakır'da rahatsızlandı, sanatçıya kaldırıldığı hastanede anjiyo yapılmıştı. 6 Ağustos 2009'da Yunanistan'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşti ve 8 Ağustos 2009'da hayatını kaybetti. Vasiyeti Diyarbakır'da defnedilmekti fakat Türkiye vatandaşı olmadığı gerekçesiyle bu talep Türk hükümeti tarafından reddedildi ve Brüksel'de toprağa verildi. 

(Ermenihaber.am)

Kategoriler

Kültür Sanat