Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan Papa Francis ile görüştü

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan Vatikan’a yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde 11 Ekim'de Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis ile görüştü.

Ermenistan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Armen Sarkisyan, Papa Francis’e Ermenistan-Vatikan arasındaki üst düzey ve yapıcı diyalog için teşekkür etti.

Sarkisyan, Papa Francis'in Ermeni Soykırımı konusundaki ilkeli tutumunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı, ülkenin zor dönemlerinde Vatikan'ın Ermenistan'a ve halkına dayanışma eli uzatmasından  memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Sarkisyan, “Bunun en iyi kanıtı, Papa Francis'in Azerbaycan'ın Karabağ'a karşı başlattığı savaş sırasında verdiği barış mesajları ve Ermeni savaş esirlerinin serbest bırakılması çağrısıdır.” dedi. 

Ermenistan Cumhurbaşkanı, Karabağ sorununun insan hakları sorunu olduğunu, Ermeni halkının eski Hıristiyan beşiğinde yaşama, kendi kaderini tayin hakkını yaratma ve kullanma talebi olduğunu kaydetti.

Vatikan basın servisinden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Görüşmede Vatikan ile eski Hıristiyan geleneklerine sahip bir ülke olan Ermenistan arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi ile ilgili konular vurgulandı. Taraflar ayrıca uluslararası ve bölgesel politika konularına da odaklandı."

Öte yandan Ermenistan İnsan Hakları Savunucusu Arman Tatoyan da , Ermeni esirlerin Azerbaycan'da gördüğü muameleye ilişkin bir raporu Papa Francis'e sundu. 

Ermenistan Ombudsmanı Ofisi’nden Armenpres’e verilen bilgiye göre görüşmeden önce Papalık Makamı protokol servisi, Papa ile el sıkışması sırasında genel olarak neredeyse hiç diyalog olmadığını, en fazla 1-2 dakika ile selamlaşmanın mümkün olduğunu bildirdi.

Açıklamada,  “Papa Hazretleri Ermenistan İnsan Hakları Savunucusu'na yaklaştığında, Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu onu tanıştırdı ve Arman Tatoyan'ın söyleyecek özel bir sözü olduğunu söyledi. Tatoyan, o anda öncelikle Papa Francis'e Azerbaycan'da tutulan Ermeni esirlerin serbest bırakılması açıklamalarında bulunduğu için minnettarlığını bildirdi" dendi.

Açıklamaya göre, Arman Tatoyan Ermeni esirlerin bir kısmının Azerbaycan'da hayat tehdidi altında yasadışı olarak tutulduğunu belirtti ve bunları kanıtlayan raporları yanında getirdiğini söyleyerek  raporları Papa'ya teslim etti.

(Armenpress)

Kategoriler

Toplum