Barınamıyoruz Hareketi Ankara'ya sokulmadı

Ankara’daki “Barınamıyoruz” eylemine katılmak için il dışından gelen gençler, kent girişinde durduruldu. İki ayrı noktada öğrencilere müdahale eden polis, çok sayıda öğrenciyi darp ederek gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar gece saatlerinde serbest bırakıldı.

Barınamıyoruz Hareketi tarafından Ulus Meydanı’nda gerçekleşecek eyleme katılmak için İzmir ve İstanbul’dan otobüslerle yola çıkan gençler, Ankara girişinde polisler tarafından durduruldu. Ankara girişinde önleri kesilen gençlerin, kent merkezine girişine izin verilmedi.. Duruma tepki gösteren gençler, açıklama yapmanın Anayasal hakları olduğunu söyledi.

Ankara’ya girme hakları ve seyahat özgürlükleri olduğunu dile getiren gençlere polis, “Otobüslerinize biniyorsunuz ve geri gidiyorsunuz” dedi.

 Gençler ise “Bizim geri dönüşümüz yok, yol açılana kadar burada bekleyeceğiz” diye yanıt verdi ve polisleri alkışlarla ve “Gençlere yolu aç” sloganlarıyla protesto etti.

Öğrencilerin geri dönmeyi kabul etmemesi üzerine polisler gençlere müdahale ederek, 30’dan fazla kişiyi, darp ederek gözaltına aldı. Polis, gözaltılara “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek” gerekçesini gösterdi. Gözaltına alınanlar arasında gazeteciler de var. Gazeteciler Nebiye Arı, Yağmur Kaya ve Hilal Işık "basın kartları olmadığı" gerekçesiyle öğrencilerle birlikte gözaltına alındı

Bir grup öğrenci de polis engelini protesto etmek için Ankara Yüksel Caddesi'nde bir araya geldi. Öğrencilere saldıran polis, çok sayıda öğrenciyi  darp ederek gözaltına aldı.Toplam gözaltı sayısının 90'ı aştığı belirtiliyor. 

Gözaltına alınan öğrenciler ve gazeteciler daha sonra serbest bırakıldı. 

Gözaltılara Meclis Genel Kurulu'nda muhalefet partileri tepki gösterdi.

Meclis Genel Kurulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri devam ediyor. Muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri, Ankara girişinde öğrencilerin gözaltına alınmasını gündeme getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “40 genç kardeşimiz Ankara'ya gelip dertlerini anlatmak istiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'nde ve sizin iktidarınızda neden gözaltına alınırlar? Ne yaptılar? Kaçakçılık yapanlar serbest bırakıldı bu ülkede, adam vuranlar serbest bırakıldı bu ülkede, uyuşturucu baronları ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor bu ülkede, İçişleri Bakanı buna cevap veremiyor ama 40 genç sadece ‘Yurt istiyoruz’ dediği için Türkiye Cumhuriyeti'nde gözaltına alınıyor.” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, “Ankara girişinde ‘Barınamıyoruz’ hareketinden öğrenciler, 40 öğrenci şu anda gözaltında. Üstelik sadece normal bir gözaltı işlemi değil, bize gelen bilgiye göre boyunlarına tekmeyle vurulmuş, ciddi darp edilmişler ve bir öğrencinin de kolu kırık" diye konuştu. 

(Ajanslar, Mezepotamya Ajansı)

Kategoriler

Güncel