Sevan Nişanyan sınırdışı edilebilir

Sevan Nişanyan'ın eşi İra Tzouro tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımda Nişanyan'ın oturumunun bir gün önce bitmesi nedeni ile tutuklandığı ve Pazartesi günü sevk edileceği Samos Adliyesi'nde hakim karşısına çıkarılarak, sınırdışı edileeceği ifade edildi. Nişanyan'ın aynı zamanda Ermenistan vatandaşlığı da bulunuyor.

Dört yıl önce Türkiye'de kaldığı cezaevinden kaçararak Yunanistan'da yaşamaya başlayan Sevan Nişanyan'ın Yunan makamları tarafından tutuklandığı açıklandı. 

Nişanyan'ın eşi İra Tzouro'nun paylaşımı şöyle:

“Yunanistan, Ermenistan vatandaşı Sevan Nişanyan'ı Türkiye'ye deport etme kararı almak üzere. 29 Aralık 2021 de Yunan vatandaşı ile evli olması vesilesi ile aldığı oturumu yenilemeyen Yunanistan makamları, Sevan Nişanyan'ı 30 Aralık günü kibar bir hile ile karakola kendi arzusu ile götürüp, 1 saat beklettikten sonra oturumunun bir gün önce bitmesi nedeni ile tutukladı. Pazartesi günü sevk edileceği Samos adliyesinde hâkim karşısında ülkeden deport etme kararı çıkacak. Hangi ülkeye deport edileceği hâkimin kararı ile belli olacak. Sevan'ın her Pazar akşamı yaptığı canlı yayında bu Pazar 2 Ocak 2022 de kısa bir duyuru ile gelişmeleri kendi adına sizlere bildireceğim.”

Sevan Nişanyan, 2017'de Yunanistan'a ilk gidişinde iltica etmiş ve ilticası kabul edilmişti. Bir yıl sonra bir Yunan vatandaşı olan İra Tzourou ile evlendiğinde ise ilticası oturum iznine çevrilmişti. 3 yıldır, her yıl yenilenen oturum izniyle Yunanistan'da ikamet eden Nişanyan, 5 yıllık izin başvurusu öncesinde bu olayla karşılaştı. 

İlk iltica başvurusunu Türk vatandaşı iken yapan Sevan Nişanyan'a daha sonra Ermenistan vatandaşlığı da verilmişti. İra Tzourou, Nişanyan'ın Yunanistan tarafından gördüğü bu muameleyi 'insan haklarına aykırı' ifadeleriyle değerlendirildi.

Yunan vatandaşı bir eşi olan Nişanyan'a sınır dışı işlemleri uygulanmasını "adaletsizlik" olarak değerlendiren Tzourou, "Yunanistan şu anda ne yaptığını bilmiyor, çok büyük bir bürokrasi hatası içinde. Kimi hapse attıklarını da bilmiyorlar." sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Dört yıl önce Türkiye'de kaldığı açık cezaevinden kaçarak Yunanistan'a geçen yazar Sevan Nişanyan, geçtiğimiz ekim ayında bu ülkede 'istenmeyen kişi' ilan edildiğini açıklamıştı.

(ArtıGerçek)

Kategoriler

Güncel