Ermenistan: Kazakistan'da askerlerimiz stratejik yerleri koruyacak

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, KGAÖ barış gücünün bir parçası olarak Kazakistan'a giden Ermenistan askerlerinin misyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Vahan Hunanyan,  Armenpress'in 'Ermenistan hükümeti, Kazakistan'daki Ermenistan vatandaşlarını tahliye edecek mi?' sorusuna yanıt olarak şimdilik böyle bir niyet olmadığını belirtti.

Hunanyan Kazakistan'da yaşanan olaylar nedeniyle Ermenistan vatandaşları arasında zarar gören bulunmadığını da açıkladı. 

Sözcü, Kazakistan'a giden Ermeni barış güçlerinin görevlerinin stratejik öneme sahip yerlerin korunması olacağının altını çizdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ise, ülkede anayasal düzenin büyük ölçüde sağlandığını söyledi. Göstericileri "terörist" olarak nitelendiren Tokayev orduya, "uyarıda bulunmadan ateş açma" yetkisi verdiğini açıkladı.

"20 bin haydut Almatı'ya saldırdı" diyen Tokayev, bu kişilerden, teslim olmayan herkesin "imha edileceğini" söyledi.

Tokayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de ülkesine asker gönderdiği için teşekkür etti.

Kazakistan'da yetkililer daha önce ülkenin en büyük kenti Almatı'daki protestolara yapılan müdahalelerde "26 silahlı suçlunun" öldürüldüğünü, 3 binden fazla kişinin de gözaltına alındığını açıklamıştı.

Kazakistan'da altı gün önce akaryakıt zammının protesto edildiği gösteriler, hükümet karşıtı eylemlere dönüşmüştü.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya'nın önderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) eylemlerin bastırılması için destek istemişti.

Ermenistan ve Belarus'un da üyel olduğu KGAÖ  askerleri Kazakistan'a ulaştı. Birlikte Ermenistan'ın 70 askeri bulunuyor. 

(Ermenihaber.am, BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel