Gazeteci Sedef Kabaş "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla tutuklandı

Bir televizyon yayınında söylediği sözler nedeniyle hakkında soruşturma açılan ve gözaltına alınan gazeteci Sedef Kabaş için tutuklama kararı verildi.

Demirören Haber Ajansı (DHA), soruşturma kapsamında polis ekiplerinin Cumartesi sabaha karşı saat 02.00 sıralarında Kabaş'ın Sarıyer'deki evine giderek gazeteciyi gözaltına aldığını bildirdi.

Kabaş, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Burada ifadesi alınan Kabaş, ardından Çağlayan'daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na çıkarıldı.

Daha sonra ise savcılık, Kabaş'ı tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk etti.

DHA'nın haberine göre Kabaş mahkemedeki ifadesinde, "Sözün orijinali bir atasözüdür. Hatta sözün orijinalini de değiştirerek sarf ettim. Bundan da anlaşılacağı üzere hakaret etme gibi bir kastım yoktur" dedi. 

İstanbul 16. Sulh Ceza Hakimliği tutuklama kararının gerekçeleri arasında, öngörülen cezanın "alt ve üst sınırı nedeniyle kaçma ve saklanma" ihtimalinin yüksek olmasını, bu nedenle bu aşamada "adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz" kalacak olmasını ve "tutuklamanın ölçülü olduğu kanaati"ne varılmasını saydı.

Sedef Kabaş Tele 1'de katıldığı canlı yayında, "'Taçlanan baş akıllanır' diye bir söz vardır ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır, onu söylemeyeyim, 'büyükbaş hayvan' diyeyim. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz, o saray ahır olur" demişti.

Bunun üzerine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin Twitter hesabından Kabaş hakkında "inceleme" başlatıldığını duyurmuştu.

Gelişme dünya basınında da yer buldu. 

İngiliz özerk yayın kurumu BBC News, ana sayfasında da yer verdiği haberde 'Sedef Kabaş: Türk gazeteci bir atasözünü dile getirmekten hapse atıldı' başlığını kullandı. Kabaş'a yöneltilen suçlamanın bir ila dört yıl arasında hapis cezasıyla sonuçlanabileceği belirtilen haberde, "Erdoğan'ın muhalifleri susturması ülke dışında alarm yaratırken, AB'yle ilişkilerin soğumasında da payı var. AB, Türkiye'nin üyelik girişimini askıya almış durumda. Cumhurbaşkanı olmasından bu yana, binlerce kişi Erdoğan'a hakaret etmekle suçlandı" denildi.

The Guardian gazetesi haberi, "Türkiye'de tanınmış gazeteci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten tutuklandı" başlığıyla verdi. Haberde "Sedef Kabaş bir atasözünü dile getirmekten dolayı hapis cezasıyla karşı karşıya. Meslektaşları, bu tutuklamayı medyayı sindirme girişimi olarak kınadı" denildi. "Recep Tayyip Erdoğan'a dair medyadaki haberler Türkiye'de sıkı bir şekilde kontrol ediliyor" denilen haberde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'özel bir yasa aracılığıyla Cumhurbaşkanı'na daha fazla koruma sağlanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğuna' dair kararına da atıfta bulunuldu.

(BBC Türkçe, DHA, GazeteDuvar)

Kategoriler

Güncel