Azerbaycan'dan Ermenistan'a 5 maddelik teklif

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan'ın Ermenistan'a ilişkilerin normalleşmesine ilişkin 5 maddeden oluşan belge gönderdiğini ve yanıt beklediğini belirtti. Ermenistan ise Azerbaycan ile barış müzakerelerini başlatmak için AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarına başvurma hazırlığında.

Bayramov, Antalya Diplomasi Forumu 2022 (ADF) kapsamında Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Bayramov, Azerbaycan'ın Ermenistan'a ilişkilerin normalleşmesine ilişkin 5 maddeden oluşan belge gönderdiğini ve yanıt beklediğini belirterek, "Ermenistan samimi şekilde münasebetlerin normalleşmesini istiyorsa, bu onlar için çok güzel bir fırsattır." dedi.

Bayramov, teklifin yakın zamanda iletildiğini belirterek, "Bir sayfalık belge. Temel ilkeler belirlendi ve bu ilkeler teklif edildi. Ermenistan tarafının ilişkilerin normalleşmesini istiyorsa onlar bu teklife yaklaşımlarını hemen bildirmeli. Yalnız şunu belirtmeliyim ki o belgede kayda geçen ilkelerin hepsi, uluslararası ilişkilere dair ilkelerdir, orada hiç bir olağan dışı yorum yoktur." ifadesini kullandı.

Öte yandan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vahan Hunanyan, Armenpress'e yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın yakında Azerbaycan ile barış müzakerelerini başlatmak için AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarına başvurabileceğini söyledi.

Hunanyan, “Barış anlaşması imzalanmasından önce mutlaka bir müzakere süreci olmalıdır. Karşılıklı açıklamalar henüz somut bir müzakere sürecine dönüşmediği için, iki ülke doğrudan müzakere konusunda zengin deneyime sahip olmadığı için, Ermenistan muhtemelen yakın gelecekte barışı başlatmak için  arabuluculara  yani AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarına başvuracaktır. Konu şu anda detaylandırılıyor" dedi.

Bu arada Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Hikmet Hacıyev, Antalya Diplomasi Forumu'nda Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanlarının bir araya gelmesinin mümkün olduğunu belirterek, "Böyle bir fikir var, onu destekliyoruz. Ermenistan buna hazırsa, Azerbaycan her formatta bu tür müzakerelere her zaman hazırdır." dedi. 

(AA, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel