İstanbul'da Newroz kutlaması

Newroz İstanbul Yenikapı'da kutlandı. Kutlamaya katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “2022 Newroz’u başarının en önemli dönemecidir” dedi.

Toplanan kalabalığa seslenen Sancar’ın konuşmasından öne çıkan notlar şöyle:

“İşte çözümün sesi, işte çözümün gücü. Birleştikçe büyüyoruz, birleştikçe bu ülkeye barışın, demokrasinin, özgürlüğün, eşitliğin yolunu açıyoruz."

“Bu yol zor bir yoldur; engellerle, zulümle, baskılarla doludur ama hiçbir güç bizi yürüyüşümüzden alıkoymadı, koyamayacak. Zulme, zorbalığa, soyguna, sömürüye, talana ve ranta karşı bütün ezilenleri, yoksulları, ötekileştirilen hakları, emekçileri birleştirme mücadelemiz büyüyerek devam ediyor."

FOTO: Berge Arabian

Seçim yasasında yapılmak istenen değişikliğe değinen Sancar şöyle konuştu: "Barajı düşürmelerinin amacı küçük ortakları var ya MHP, onu güvence altına almak içindir. Ama olsun. Bu barajı kim yıktı. On yıllardır mücadele eden bizler yıktık. Yüzde 10 barajını bize karşı getirdiler ama mücadelemizle, inancımızla, kararlılığımızla yıktık. Şimdi yüzde 7’ye indirip MHP’ye hediye ediyorlar. Ama olsun bunun temelinde sizlerin mücadelesi var. O yüzde 7’yi de yıkacağız."

"Biz barajsız seçim istiyoruz. Herkesin iradesiyle, gücüyle parlamentoya girmesini istiyoruz. Bu ülkede çoğulcu eşit özgürlük adil yaşam istiyoruz. 

"Bu inançla Newroz ateşinin etrafında kenetleniyoruz. Ülkeye demokrasi, barış, adalet ve özgürlük getirmek için Newroz ateşini büyütüyoruz. Şimdi kazanma zamanıdır. Dem dema serkeftinê ye. Newroz pîroz be. Şimdi kazanma zamanıdır. Riya we vekirî be"

Pazar günü Van, Batman, Hakkari, Antep, İzmir ve Adana başta olmak üzere 36 merkezde de Newroz kutlaması yapıldı. Diyarbakır'daki Newroz kutlaması ise bugün. Kalabalıklar sabah saatleri itibarıyla alana gelmeye başladı. 

(Ajanslar, Agos, Bianet)

Kategoriler

Güncel