Brüksel'deki üçlü zirveden ortak komisyon kararı çıktı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in üçlü görüşmesi Brüksel'de dün gece gerçekleşti.

Dört buçuk saat süren zirvede Ermenistan medyasına yansıyan bilgilere göre Nikol Paşinyan, Azerbaycan askeri birimlerinin son eylemleri nedeniyle orataya çıkan Karabağ duruma, insani konulara değindi.

Görüşmede varılan mutabakata göre 26 Kasım 2012'de Soçi'de varılan anlaşma uyarınca, Nisan ayı sonuna kadar, Ermenistan ve Azerbaycan devlet sınırının belirlenmesi için ikili bir komisyon kurulacak ve bu komisyon, sınır boyunca güvenlik ve istikrar sağlama konularını ele almakla yetkilendirilecek.

Ermenistan Başbakanı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanlarına iki ülke arasındaki barış görüşmelerinin hazırlıklarına başlama talimatı verdi.

Paşinyan ve Aliyev  2020 Karabağ Savaşı sonrasında bir kez  Rusya lideri Putin'in liderliğinde bir kez de yine Charles Michel liderliğinde biraraya gelmişti. 

BBC Azerbaycanca'ya göre Azerbaycan ve Ermenistan liderleri, Ermenistan ile Azerbaycan arasında özellikle Güney Kafkasya'da  iletişim ve iletişim altyapısının restorasyonunu da görüştüler.

Başkan Michel, kuvvetleri uygun bir mesafede tutmanın, olayları önlemede ve tansiyonu düşürmede önemli bir unsur olduğunu söyledi ve AB'nin konuyla ilgili tavsiye ve destek sağlamaya hazır olduğunu yineledi.

Charles Michel, Azerbaycan ve Ermenistan liderleriyle görüşmeyi "somut ve verimli bir akşam" olarak nitelendirdi.

Kategoriler

Güncel