Paşinyan Azerbaycan ile yürütülen temaslara açıklık getirdi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Brüksel’de 6 Nisan’da yapılan üçlü görüşmede varılan anlaşmalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Parlamento kürsüsünden konuşan Paşinyan, “Evet, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının bir barış anlaşmasının hazırlık çalışmalarına başlamalarına izin verdim” dedi.

Başbakan Paşinyan barış anlaşması ile ilgili olarak bunun zamanlaması ve hangi formatta gerçekleşeceğine dair ayrıntıların henüz ele alınmadığını ve kararlaştırılmadığını ifade etti. Paşinyan bir an önce Azerbaycan ile bir barış anlaşmasının imzalanmasının programlarında yer aldığını söyledi. 

Azerbaycan’ın barış görüşmeleri sürecini bir an önce çıkmaza sokabileceğini ya da, Ermenistan ve Karabağ'a karşı yeni bir saldırganlığa kalkışabileceğini göz ardı etmediklerini dile getiren Paşinyan sınır belirleme çalışmalarında da Azerbaycan’ın toprak talepleri öne sürebilmesini gözardı etmediklerini vurguladı.

Paşinyan’a göre Ermenistan’ın bu süreçte yapması gereken önemli şeyler şunlar:

Azerbaycan’ın sınırlar konusunda resmi tutumunu öğrenmek, Ermenistan Cumhuriyeti’nin bu konudaki tutumunu resmen tescil etmek, tutumlarda azami derecede meşru olmak, yani sınırda sadece hukuki gerçekleri ve argümanları kullanmak, uluslararası toplumda meşruiyet tanınmasını sağlamak ve bu temelde Ermenistan-Azerbaycan sınırında bir anlaşmaya varmak.

Paşinyan, Brüksel'deki zirvede oluşturulması için uzlaşmaya varılan Ermenistan Azerbaycan arasındaki ikili komisyonun çifte yetkiye sahip olacağını söyledi:  Sınırları çizme çalışmasına ek olarak, sınır boyunca istikrar ve güvenliğin sağlanması.

Başbakan Paşinyan, komisyonun bileşiminin en geç 30 Nisan’a kadar netleşeceğini, bu süre zarfında ilgili yetkililerin Azerbaycan ile çalışması ve örgütsel konularda ortak bir paydaya ulaşması gerektiğini kaydetti.

(Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel