Ermenistan-Rusya arasında yeni anlaşmalar imzalandı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bir çalışma ziyareti için Rusya’ya gitti. Ziyaret sırasında Ermenistan ve Rusya arasında bir dizi anlaşma imzalandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin ile biraraya geldi. Paşinyan  görüşmede Rusya'nın, Ermenistan'ın stratejik ortağı olduğunu, iki ülkenin Avrasya Ekonomik Birliği, BDT ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nde etkin bir şekilde işbirliği yaptığını belirtti.

Vladimir Putin'in 2020'de Dağlık Karabağ'da operasyonların durdurulması ve ateşkes sağlanmasındaki  önemli rolüne ve Rusya'nın bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasında kilit bir role sahip olduğuna vurgu yapan Paşinyan, "Umarım bu ziyaret sonucunda dinamikler sadece devam etmekle kalmaz, aynı zamanda daha da etkili olur.” diye konuştu.

Paşinyan şöyle devam etti: "Rus barış güçlerinin faaliyetlerinin elbette ki güvenliği sağladığını vurgulamak gerekir. Barışı korumayı daha etkili hale getirmek için neler yapılabileceğine bakmamız gerekiyor gibi görünüyor. Verimli görüşmeler yapabileceğimize eminim"

Putin ise şu ifadelere yer verdi:

"Elbette, Karabağ ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere güvenlik konularına odaklanacağız. Size katılıyorum, geriye birçok sorun kaldı. Sizinle sürekli iletişim halindeyiz, her hafta olmasa da 10 günde bir mutlaka telefon görüşmesi yapıyoruz. Ve salgın olmasına rağmen düzenli görüşmelerimiz oluyor. Sizi gördüğüme sevindim, hoşgeldiniz."

Paşinyan’ın Rusya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde iki ülke arasında 6 belge imzalandı.

Belgeler şöyle:

"Ermenistan Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı ile Rusya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı arasında sosyal çalışma alanında işbirliği muhtırası"

"Ermenistan Adalet Bakanlığı'nın Zorunlu İcra Dairesi ve Rusya Yargı İcra Görevlileri Federal Servisi arasında 2022-2023 işbirliği projesi"

"Enerji ve enerji dışı projeler alanında kapsamlı Ermeni-Rus işbirliği projesi"

"Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözetimi Servisi ve Ermenistan Gıda Güvenliği Müdürlüğü arasında bitki karantinası alanında bilgi sistemlerinin entegrasyonuna geçiş protokolü"

"Ermenistan Eğitim, Bilim, Kültür, Spor Bakanlığı ve Rusya Kültür Bakanlığı arasında 2022-2025 yıllarında kültür alanında işbirliği projesi"

“Ermenistan Adalet Bakanlığı ile Rusya Adalet Bakanlığı arasında 2022-2023 yıllarında işbirliği projesi."

Ermenistan ve Rusya, bilgi güvenliği alanında işbirliği anlaşması da imzaladı.

Rusya Güvenlik Konseyi basın servisine göre imzalanan belgede bilgi güvenliği alanında esas işbirliği alanlarını kapsayan, özellikle karşı tehditlerin koordinasyonu, ihlallerin tespit edilmesi için veri paylaşımı, terör ve diğer suç amaçlı bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanmasını önlemek, bastırması ve soruşturmasını sağlayan hükümler yer alıyor.

Putin Ermenistan’ı ziyaret edecek
Bu arada Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’da yaptığı görüşmenin ardından yaptığı ortak açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2022 yılının ikinci yarısında Kolektif Güvenlik Konseyi toplantısıyla bağlantılı olarak, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Ermenistan’ı ziyaret etme davetini kabul ettiği ifade edildi.

Normalleşme sürecine destek

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ile ilgili başlatılan süreci memnuniyetle karşıladıklarını da açıkladı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelen Putin ve Paşinyan, görüşmenin ardından ortak bildiri yayımladı.

Kremlin Sarayı'nın web sitesi üzerinden yayımlanan 30 maddelik bildiride, Rusya ve Ermenistan'ın ikili ilişkilerin geliştirilmesine bağlılığı teyit edildi.

3+3 formatındaki bölgesel iş birliği platformunun önemine işaret edilen bildiride, "Putin ve Paşinyan, Rusya'nın desteğiyle başlatılan Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönündeki süreci memnuniyetle karşıladı" ifadesi kullanıldı.

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan