"Bozkurt" işareti diplomatik gerilim yarattı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Urguay ziyareti sırasında Ermeni göstericilere "bozkurt" işareti yapması Türkiye-Uruguay ilişkilerinde gerginliğe neden oldu. . Senato'da muhalefet, Ankara büyükelçisi adayı Hugo Cayrus'un Türkiye'ye gitmesini durdurma kararı aldı

24 Nisan'da Uruguay'ın başkenti Montevideo'daki büyükelçilik açılışına katıldıktan sonra yakında bulunan Ermeni göstericilere bozkurt  işareti  yapan  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun eylemi Türkiye-Uruguay arasında diplomatik gerilim yarattı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun hareketine Uruguay muhalefetinden tepki geldi. Uruguay'ın yeni Ankara büyükelçisi olarak seçilen Hugo Cayrus'un atanması ise Senato'dan döndü.

Vekiller oy birliğiyle Cayrus'un atanmasını reddetti. Frente Amplio isimli muhalefet bloğunu yönlendiren Senatör Liliam Kechichian, Cayrus'un dosyasının tekrar Uluslararası İlişkiler Komitesi'ne gönderilmesine karar verdi. Kararda Cayrus'un deneyimli bir diplomat olduğuna vurgu yapılırken bu kararın onun deneyimi ve geçmişi ile bir bağlantısı olmadığı vurgulandı.

Uruguay, Ermeni Soykırımı'nı tanıyan ilk ülke olmuştu. Uruguay, 20 Nisan 1965'te tanıma kararını almıştı.

(Bianet)

Kategoriler

Güncel