Yargıtay Canan Kaftancıoğlu'na verilen cezalardan üçünü onadı

Yargıtay, Canan Kaftancıoğlu'na 5 ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezalarıyla ilgili temyiz incelemesini tamamladı. Üç suçla ilgili ceza onanırken, iki hapis cezası ise bozuldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkındaki yargı kararının ardından İl Başkanlığı önünde toplanan kitleye seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan için "Zulmün ve küstahlığın artık son buluyor" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, "Canan nezdinde vücut bulan halkın iradesi senden büyüktür" dedi ve 21 Mayıs'ta Bursa'da yapılması planlanan mitingin İstanbul' alındığını duyurdu.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında 2012-2017 yılları arasındaki Twitter paylaşımları nedeniyle dava açılmıştı. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 2019'daki yargılama sonucunda Kaftancıoğlu'nu beş ayrı suçtan toplamda 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırmıştı.

Kaftancıoğlu,  "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 6 ay, "kamu görevlisine alenen hakaret etme" suçundan 1 yıl 6 ay 20 gün, "Cumhurbaşkanına alenen hakaret etme" suçundan 2 yıl 4 ay, "Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak" suçundan 1 yıl 8 ay, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçundan ise 2 yıl 8 ay hapis cezası almıştı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de bu kararı onayınca dosya Yargıtay'a taşınmıştı. 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, temyiz incelemesini tamamladı. Daire, 10 Mayıs tarihli kararında Kaftancıoğlu'na üç suçtan verilen cezayı onarken, iki suçtan verilen hapis cezasını ise bozdu.

Buna göre, Kaftancıoğlu'na "kamu görevlisine alenen hakaret etme" suçundan verilen 1 yıl 6 ay 20 gün ile "Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak" suçlarından verilen 1 yıl 8 ay hapis cezalarını onadı. Yargıtay, Kaftancıoğlu'na "Cumhurbaşkanına alenen hakaret etme" suçundan verilen 2 yıl 4 aylık hapis cezasını ise 1 yıl 9 aya indirdi ve "düzeltilerek onanmasına" hükmetti. Böylece Kaftancıoğlu'nun toplam üç ayrı suçtan aldığı 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezaları onandı.

"Devlet değil seri katil. Hoşça kal Berkinim" paylaşımı suç sayıldı

"Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak" suçlamasında Kaftancıoğlu'nun tweetleri yer alıyor. Buna göre 'Derin Devlet diyerek olaya mistsizm katıyor ve asıl devleti aklıyoruz aslında. Bu cinayetleri devlet işledi!' paylaşımı,  'Devlet değil seri katil. Hoşça kal Berkinim' paylaşımı için verilen hükümler onandı. Diğer paylaşımlar  ise suç sayılmadı. Bu tweetler 2013-104 yılındaki paylaşımlar. Kaftancıoğlu'nun 19 Ocak 2015’te attığı “Katil devlet hesap verecek sloganlarıyla kitle Taksim’den Agos’a yürüyor” tweet’i de bu kapsamda suçlama suçlama konusu sayıldı.

Yargıtay, Kaftancıoğlu'na "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" ile "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından verilen toplam 4 yıl 2 aylık hapis cezasını ise bozdu.

Kararda, Kaftancıoğlu'nun Sakine Cansız paylaşımının "terör örgütü propagandası" suçunu oluşturmayacağı belirtildi.

"Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçundan verilen cezaya ilişkin bozma gerekçesinde ise Kaftancıoğlu'nun "muhalif kimliği ile bilindiği"ne vurgu yapıldı. Dava konusu paylaşımlarının bütününün nazara alındığında; esas itibariyle "objektif ve tarafsızlıktan uzak, incitici, saygınlığı zedeleyici, rahatsız edici" sözlerinin suçun unsuru olan açık ve yakın tehlike hususu da nazara alındığında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek suçu"nu oluşturmayacağı ifade edildi.

Canan Kaftancıoğlu, Yargıtay'ın kararının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Asla umudunuzu kaybetmeyin" mesajı verdi. Kaftancıoğlu, "Nerede olursak olalım çalışacak, çalışacak umudu örgütleyerek iktidardaki kötülüğü hep birlikte gönderecek, hukukun üstünlüğünü tesis ettiğimizde hep birlikte nefes alacağız..." ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu kalabalığa seslendi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkındaki hapis cezalarının Yargıtay kararıyla onanması ardından İl Başkanlığı binası önünde toplanan kalabalığa seslendi.

Yanında Kaftancıoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle:

"Yönetenlere, yönetene, Erdoğan'a sesleniyorum. Sen iki yüzlüsün, fırsatçısın, zorba ve manipülatörsün. Zulmün ve küstahlığın artık son buluyor. Erdoğan, bütün acımasızlıklar senin zayıflıklarından doğuyor. Sen zayıfsın, biz güçlüyüz."

"Yeni bir hayat başlamak üzere bu ülkenin insanları için. İnsanların özgürce yaşayabileceği bir ülke yaratacağız. Erdoğan, bir göğe baktığımızda sana rağmen her şeyin daha iyi gideceğini bu zulmün son bulacağını huzur ve sukunetin bu ülkeye geri geleceğini biliyoruz. Sen sırça köşkünde yaşayacaksın biz omuz omuza olacağız."

"Cezalandırmaya çalıştığın Canan'ın arkasında koca bir halk var. Canan nezdinde vücut bulan halkın iradesi senden büyüktür."

"21 Mayıs'ta Bursa'da miting yapacaktık. Artık mitingin adresi Bursa değil, İstanbul'dur."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Siyasi yasak getirildi ancak AYM başvuru hakkı var" dedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre siyasi yasak kararının tartışmalı ve nasıl uygulanacağının net olmadığını savunan CHP'de öne çıkan eğilim, Kaftancıoğlu'nun il başkanlığını "fiilen" sürdürmesi yönünde.

Kaftancıoğlu kararının ardından Kılıçdaroğlu, 13 Mayıs Cuma sabahı CHP Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) olağanüstü toplantıya çağırdı.

Toplantıda, Kaftancıoğlu kararının ardından izlenecek yol haritasının ele alınması bekleniyor.

Kategoriler

Güncel