Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Duşanbe'de buluştu

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de biraraya geldi.

Üçlü görüşme Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı vesilesiyle gerçekleşti.

Görüşmede 9 Kasım 2020, 11 Ocak ve 26 Kasım 2021 tarihli üçlü açıklamalarda taahhüt edilen taahhütlerin uygulanma süreci ele alındı.

Bakanlar bölgesel iletişim ve ekonomik ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılması, sınır çizilmesi, sınır güvenliği komisyonu kurulması ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşması hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Ermenistan medyasına yansıyan haberlere göre Bakan Mirzoyan, Karabağ sorununun kapsamlı çözümü çerçevesinde Karabağ Ermenilerinin güvenliği, hak ve özgürlükleri ve  Karabağ'ın statüsünü garanti altına alma konusunda Ermeni tarafının tutumunu yeniden teyit etti.

Aynı haberlere göre Ermenistan Dışişleri Bakanı ayrıca, Ermeni savaş esirlerinin bir an önce ülkelerine geri gönderilmesi de dahil olmak üzere, 44 günlük savaşın yarattığı insani sorunlara acil bir çözüm bulunması gereğini vurguladı.

Bu arada Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi sırasında Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınır belirleme amacıyla kurulan komisyonların önümüzdeki hafta Moskova’da bir araya geleceklerini ve ortak bir toplantı öngörüldüğünü duyurdu.

Mirzoyan Azerbaycanlı  muhataplarıyla sınır belirleme komisyonu oluşturulması konusunda temaslarda bulunmaya devam edeceklerini ifade ederek Rusya Başbakan Yardımcısı Overçuk ile 16-17 Mayıs tarihlerinde Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geleceklerine dair anlaşmaya varıldığını dile getirdi.

Görüşmede hem bölgedeki iletişim yollarının açılması, hem de sınır belirleme ve güvenliğiyle ilgili konuların ele alınması öngörülüyor.

(Ajanslar, Ermenistan Kamu Radyosu, Ermenihaber.am)

Kategoriler

Güncel