Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri/İnsanları serbest bırakıldı

Cumartesi Anneleri/İnsanları, adalet arayışlarının 900. haftasında yaklaşık dört yıldır abluka altında olan Galatasaray Meydanı'nda buluştu. Polis çok sayıda kayıp yakınını gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

900. hafta eylemine İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Zeynel Özen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ile çok sayıda kişi katıldı.

Kaybettikleri yakınlarının fotoğrafları ve ellerinde çiçeklerle meydana kadar yürüyen kitleyi polis engelledi. Galatasaray'a gitmek isteyen Cumartesi Anneleri/İnsanları gözaltına alındı.

İHD Eşgenel Başkanları Eren Keskin, Öztürk Türkdoğan, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Besna Tosun, Jiyan Tosun, Maside Ocak, Ali Ocak, Mikail Kırbayır, Hasan Karakoç, Hanife Yıldız, İkbal Eren, Arat Dink, Jiyan Kaya ve Davut Aslan  tartaklanarak gözaltına alındı. 

Polisin saldırısı ardından Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın Galatasaray Meydanı'nda okumak istediği basın metnini HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm tarafından okudu.

Gülüm, şöyle konuştu: "Annelerin söylemek istediği sözü onların adına biz burada okuyacağız. Galatasaray Cumartesi Anneleri'nindir. Evlatları, yakınları güvenlik güçleri tarafından gözaltında kaybedilen aileler ve hak savunucuları olarak yürüttüğümüz hakikat ve adalet mücadelemizin 900. haftasında Galatasaray'dayız. Biz dünyanın en barışçıl, en haklı mücadelesini yürüten anneleriz, evlatlarız, kardeşleriz, torunlarız, hak savunucularıyız. Galatasaray'da yaşlanan, Galatasaray'da büyüyen, Galatasaray'da doğanlarız. Devletin varlığını inkar ettiği sevdiklerimizi fotoğraflarıyla Galatasaray'da yaşatanlarız. Galatasaray'ı mekansız bırakılan sevdiklerimize mezar yeri yapanlarız. İşte bu yüzden Galatasaray bizimdir."

Gözaltına alınan İHD Eşgenel Başkanları Eren Keskin, Öztürk Türkdoğan, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Besna Tosun, Jiyan Tosun, Maside Ocak, Ali Ocak, Mikail Kırbayır, Hasan Karakoç, Hanife Yıldız, İkbal Eren, Arat Dink, Jiyan Kaya ve Davut Aslan ise yaklaşık dört saat sonra serbest bıraklıdı.

Kategoriler

Güncel