35 Kongre üyesinden Biden'a mektup: Türkiye'ye F-16 satmayın

ABD Temsilciler Meclisi'nden 35 isim, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı ve ekipmanları satışını engellemek için ellerinden gelen tüm imkanları kullanacaklarını ifade eden bir mektup yayınladı.

Söz konusu kongre üyeleri bu konuda ABD Başkanı Biden'e da mektup da yazdı. Üyeler tutumlarına gerekçe olarak, "Erdoğan yönetiminin yurtiçindeki baskı siyaseti ve Yunanistan, Kıbrıs, Ermeniler ve Kürtlere yönelik saldırgan politikası" ifadelerine yer verdiler.

Kongre'deki Ermeni Grubu Eşbaşkanı Frank Pallone  ve Yunan- Ermeni Grubu Eşbaşkanları Gus Bilirakis ve Carolyn Maloney, Yunan-Amerikan Temsilciler Chris Pappas ve Dina Titus'a katılarak, Başkan Biden'a mektup gönderdi ve son NATO zirvesi sırasında Türkiye'ye F-16 satışının gündeme gelmesine dair endişelerini paylaştı. 

Kongre mektubunda, Türkiye'nin Irak, Suriye ve Dağlık Karabağ'daki operasyonlarında insan hakkı ihlalleri gerçekleştirdiği belirtildi ve operasyonlarda Amerikan yapımı silahlar kullanıldığı vurgulandı. Mektupta  "Türkiye'nin bölgeyi istikrarsızlaştırıcı eylemleri ve uluslararası hukuk ihlallerini  durdurmak için somut adımlar atılana kadar ABD Türkiye'nin ordusuna daha fazla destek vermemelidir" dendi. 

Mektupta "Bu satışın reddedilmesini şiddetle talep ediyoruz, çünkü bu satışın gerçekleştirilmesiyle Türkiye'nin ABD ve NATO'ya yönelik ittifak taahhütlerini çiğneyen ve yurtiçinde ve yurtdışında büyük insan hakları ihlalleri işlemeye devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ödüllendirmek olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Mektup ayrıca Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lyod Austin'e de gönderildi.

Kategoriler

Güncel