Kavala Davası: AİHM Büyük Dairesi Türkiye aleyhine karar verdi

AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) Büyük Dairesi, Osman Kavala davasında Bakanlar Konseyi’nin Ankara için başlattığı ihlal süreci konusundaTürkiye aleyhine karar verdi. Türkiye’nin üyeliğinin askıya alınması için son kararı Bakanlar Komitesi verecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'nin Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46. Maddesinin birinci fıkrasını ihlal ettiğine hükmetti. Söz konusu madde, Sözleşme'ye taraf ülkelerin, taraf oldukları davalarda AİHM'in verdiği kesinleşmiş kararlara uymayı taahhüt etmelerini öngörüyor. Karar 1'e karşı 16 oyla alındı. Türk yargıç karşı oy kullandı.

Mahkeme, Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatılması için kararını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne gönderecek. Bakanlar Komitesi, ilk toplantısıyla birlikte ihlale karşı nasıl bir siyasi karar alınması gerektiğini görüşmeye başlayacak.  Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin üyeliğinin askıya alınıp alınmayacağına önümüzdeki aylarda karar verecek.

AİHM 10 Aralık 2019'da, iş insanı Osman Kavala'ınn tutukluluğuna ilişkin olarak AİHS'in 18. Maddesinin ihlal edildiğine hükmetmişti. Mahkeme, bu durumun sona erdirilmesi için AİHS'in 46. Maddesinin 4. fıkrası uyarınca Kavala'nın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar vermişti.

Resmen ihlal prosedürünün başlatılmasının nedeni Türkiye'nin 10 Aralık 2019 tarihli AİHM kararını uygulamaması.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Osman Kavala'nın Gezi Parkı Davası'ndan tutukluluğuna yönelik başvurusunu, 22 Mayıs 2019'da reddetmişti.

Bunun üzerine Kavala'nın avukatları AİHM'e başvurmuştu.

Son olarak Bakanlar Komitesi, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın üyeliğinin askıya alınmasını kararlaştırdı. Ancak, bu karar yürürlüğe girmeden Moskova, kendi isteğiyle üyelikten ayrıldığını duyurdu.

AİHM kararlarını uygulamadığı için bir Konsey üyesine karşı ilk dava 2017 yılında Azeri muhalif Ilgar Mammadov'un tutukluluğu nedeniyle Azerbaycan'a karşı açılmıştı. Mammadov, Ağustos 2018'de serbest bırakıldı.

(Euronews, BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel