İnsan hakları örgütleri AB-Azerbaycan gaz anlaşmasına tepkili

The Guardian'ın haberine göre, insan hakları örgütleri Azerbaycan'dan gaz tedarikini artırmaya yönelik imzaladığı anlaşmayı nedeniyle AB'yi eleştiriyor.

Avrupa Birliği (AB), Azerbaycan’dan satın alacağı doğal gazı, 2027’ye kadar iki misline çıkarmak için geçtiğimiz günlerde Bakü ile anlaşma imzalamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, AB'nin siyasi reformlarda ısrar etmeden mutabakatı imzalamaması veya tartışmalı yeni bir ikili anlaşmaya girmemesi gerektiği görüşünde.

İnsan Hakları İzleme Örgütü AB direktör vekili Philippe Dam, Azerbaycan'ın petrol ve gazı "temel haklar konularında AB'yi susturmak için" kullandığını söyledi ve ekledi: "Gerçek şu ki, Azerbaycan makamları, özellikle konu petrol ve gaz olduğunda, yolsuzluğu araştıran sivil toplum aktivistlerini çökertmekle ünlüdür.”

Habere göre değer örgütler AB'yi otokratları zenginleştirirken iklim hedeflerini baltalamakla suçladı.

Uluslararası Af Örgütü'nün Brüksel ofisi direktörü Eve Geddie ise, "Baskıcı ve sorumsuz rejimler nadiren güvenilir ortaklardır" dedi ve "İnsan hakları pahasına kısa vadeli hedeflere öncelik vermenin bir felaket reçetesi olduğunu" ifade etti.

Kategoriler

Güncel Dünya