Alevi kurumlarından açıklama: Amaç çatışma ortamı yaratmak

Alevi kurumları, Ankara'da peşpeşe düzenlenen saldırılara ilişkin İzmir, Diyarbakır, Dersim, Adana, Ankara ve İstanbul'da açıklama yaptı.

Ortak açıklamada, "saldırıların asıl amacının ülkede kaos ve çatışma ortamı yaratmak olduğu" belirtildi.

Açıklama şöyle:

"Bu saldırıların daha büyük ve acı bir sonuca varmaması için başta demokrasi güçleri olmak üzere herkese görev düşmektedir. Canlarımıza, Cemevlerimize, ve kurumlarımıza saldıranlar, bu saldırıları planlayıp yönetenler bilsinler ki; bizi demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden koparamayacaksınız. Çünkü biz, baskıya zorbalığa ve her türlü şiddet politikalarına boyun eğmeyiz. Savaş çığırtkanlığına ve her türlü çatışma diline karşı barışın ve kardeşliğin saflarında yer alırız."

"Hakları kendi içinde kutuplaştıran, ötekileştiren, çatıştıran, gerilimden ve şiddetten beslenen politikaların karşısında durduk ve durmaya da devam edeceğiz. Ülkemizi kana bulamak için, tetikçileri ve güdümlü katilleri kullanan derin Devlet güçlerini, Koçgiri, Dersim, Maraş, Çorum, Gazi, Gezi, 10 Ekim'den ve Suruç’tan ve onlarca benzer katliamdan biliyoruz"

"Aleviler olarak eşit yurttaşlık mücadelesi verirken çok iyi biliyoruz ki, bu ülkede yaşayan halklar inançlar ve kimlikler özgür olmadan biz de asla özgür olamayacağız."

"Biz Aleviler dili dini inancı ırkı mezhebi ve cinsiyeti ne olursa olsun herkesin eşit ve özgür bireyler olarak yaşayabildiği kimsenin kimliğinden dolayı ötekileştirilmediği katledilmediği demokratik bir cumhuriyette bir arada kardeşçe yaşamı savunuyoruz. Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz: Biz Aleviler olarak diyoruz ki; bozuk düzende sağlam çark olmaz! Bu adaletsiz düzeni hep birlikte değiştireceğiz."

"Alevileri her türlü insanlık dışı asimilasyon politikasına tabi tutan hakir gören aşağılayan yaklaşımlarınız bu saldırılara zemin hazırlamaktadır. Taleplerimizi kabul edin ve ibadethanelerimizi yasal statüye kavuşturun. Elinizi diliniz inancımızdan ve inanç merkezlerimizden çekin. Bizi tarif etmeyin, tanıyın!"

Açıklamada yer alan kurumlar şöyle:  Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Demokratik Alevi Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği.

Bu arada konuyla ilgili bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “3 Cemevine yönelik alçakça provokasyona dair elde edilen tüm bilgiler, yargıya intikal ettirilerek, birliğimizi hedef alan bu 'Planlı Provokasyon' en ağır şekilde cezalandırılacaktır” dedi.

Kategoriler

Güncel