Çeçen güvenlik güçleri muhalif Bisultanov’u öldürdü

Çeçen Halk Hareketi 1ADAT, Çeçen güvenlik güçlerinin önde gelen hükümet eleştirmeni Muslim Bisultanov’u öldürdüğünü ve eşini kaçırdığını aktarıyor.

1 ADAT’ın Telegram kanalına göre, Bisultanov’u, 24 Mayıs’ta Znamenskoye köyündeki evinden kaçırmak için üç Çeçen polis memuru görevlendirildi. Hareketin aktardığına göre Muslim Bisultanov, eşini güvenlik güçlerinin tacizinden korumaya çalışırken vurularak öldürüldü. İddiaya göre eşi kaçırıldı ve Nadtereçni Polis Karakolu’nda tutuluyor. Durumu şu anda belirsiz.

Başka bir Çeçen Telegram kanalı olan ASTRA, daha sonra Kıdemli Teğmen Rasul Kusiev, Teğmen Adam Mudayev ve Binbaşı Khasan Musayev’in, Bisultanov’u kaçırmakla görevli güvenlik güçleri arasında olduğunu bildirdi. İddiaya göre, eylemciyi öldüren polis memuru Musayev’di.

Bisultanov, yetkililere karşı muhalif görüşlerini gizlemediği için defalarca kaçırıldı. OC Media’ya konuşan 1ADAT, muhalifin bu sefer de kaçırılmak istendiğini aktardı. Onlara göre Bisultanov’un yakın arkadaşı İlyas Elmaurzayev silah sesini duyunca arkadaşını telefonla aramaya karar verdi. Hem İlyas hem de kardeşi İslam aynı gün arananlar listesine alındı. İlyas’ın Çeçenistan’ı terk etmeyi başardığı, kardeşininse gönüllü olarak güvenlik güçlerine teslim olduğu öğrenildi.

1ADAT ayrıca Islam Elmaurzaev’in İçişleri Bakanlığı’nın Nadtereçni Bölgesi biriminde gözaltına alındığını ve işkence gördüğünü bildirdi. Ağabeyi ertesi gün Krasnodar Krayı’nda bulundu ve burada da Çeçen güvenlik güçleri tarafından zorla kaçırıldı. Bisultanov’un kuzeni Muhammed de arananlar listesine eklendi. Yerel haberlere göre, Çeçenistan’dan kaçmaya çalışırken sınırda vuruldu ve şu anda kurşun yarası nedeniyle hastanede tedavi görüyor.

1ADAT, Rusya’nın Ukrayna işgalinin devam etmesine rağmen Çeçenistan’da hükümet eleştirmenlerinin ve aktivistlerin kaçırılma sayılarının azalmadığını söyledi. Çeçenistan’ın başındaki Ramzan Kadirov’un güvenlik güçleri olan Kadirovcuların, kaçırmalar esnasında hane halkını dövdüğünü de bildirildi, “Çeçen halkının soykırımına yönelik bu boru hattı, Ukrayna’daki savaş sırasında bile durmuyor” dendi. Bisultanov’un öldürülmesinin ardından Znamenskoye köyünde çocuklar da dahil olmak üzere toplu kaçırmaların yaşandığı aktarıldı.