Ermenistan'dan Karabağ'daki Rus Barış Gücü'ne eleştiri

3 Ağustos'ta Karabağ temas hattında can kayıpları ile sonuçlanan gerilimin ardından Ermenistan, Karabağ'da görev yapan Rus Barış Gücü'ne yönelik eleştirilerini artırmaya başladı.

Azerbaycan'ın "Karabağ'daki Ermeni birliklerine operasyon düzenlendi" sözleriyle açıkladığı saldırıda Karabağ'daki Ermeni ordusundan iki asker hayatını kaybetmiş, 19 asker de yaralanmıştı. Azerbaycan ordusu da bir can kaybı bildirmişti. Rusya ateşkesin bozulmasından ve SİHA'ların kullanıldığı saldırıdan Azerbaycan'ı sorumlu tuttu. Azerbaycan son gelişmeyle yeni mevziler ele geçirdiğini de duyurmuştu.

4 Ağustos Perşembe günü Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Başbakan Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki son olayların Rus barışı koruma birliğinin faaliyetleri hakkında bir takım soruları gündeme getirdiğini söyledi.

Paşinyan şunları söyledi: “Son günlerde olanlar da dahil olmak üzere 2020'den bu yana Dağlık Karabağ'da meydana gelen bir dizi olay, Dağlık Karabağ'daki barışı koruma operasyonunun içeriği ve doğası hakkında Ermeni kamuoyunda soru işaretleri uyandırıyor. Bu bağlamda, oradaki barışı koruma harekâtının ayrıntıları üzerinde ivedilikle mutabakata varılması gerekiyor.”

Paşinyan bununla birlikte , Rus barış güçlerinin Dağlık Karabağ'daki varlığını ve faaliyetlerini Ermenilerin güvenliğinin sağlanmasında kilit bir faktör olarak gördüğünü ve Rusya'nın bölgede güvenlik ve istikrarı sağlama çabalarını takdir ettiğini de sözlerine ekledi.

Lavrov: Önerileri görmedik

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Moskova'nın Nikol Paşinyan'ın Dağlık Karabağ'daki Rus barış misyonunun ayrıntılarını belirleme konusundaki önerilerini henüz görmediğini açıkladı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Vahe Hunanyan gelişmeler üzerine bir açıklama yaptı ve Ermeni tarafının Rus barışı koruma birliklerinin faaliyetlerinin etkinliğini artırma ihtiyacı ve gelecekte olası sorunların ortaya çıkması konusundaki endişelerini, Şubat 2021'de yazılı olarak Rusya Federasyonu üst yönetimine ilettiğini söyledi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov gelişmelerle ilgili olarak, "Rusya ve Ermenistan arasında çeşitli düzeylerde yakın temaslar, Erivan'ın Dağlık Karabağ'daki Rus barış gücü askerleriyle ilgili sorularını netleştirmeye yardımcı olacak" açıklamasını yapmıştı.

(Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel