Tersanede iş cinayetine tepki gösteren 35 işçi işten çıkarıldı

Yalova Sefine Tersanesi'nde 17 Ağustos’ta hayatını kaybeden 19 yaşındaki Yasin Demirdağ'ın ölümü sonrası 35 işçinin işten çıkarıldığı belirtiliyor.

BirGün ve soL Haber’e konuşan işçiler, işten atılan kişilerin Demirdağ’ın cansız bedenine müdahale etmeye çalışan İş Sağlığı Güvenliği (İSG) uzmanlarıyla tartışan kişiler olduğunu söyledi.

Sol Haber’e konuşan bir işçi, işçilerle İSG uzmanları arasındaki arbedenin kemer takma değil çıkarma sırasında yaşandığını söyledi.

Aynı işçi “Güverte ile ambar arasında ‘yaşam halatı’ olması lazım. O halat yokmuş. Düşmede bunun etkisi var. Ambarla güverte arası yaklaşık 20-22 metre” dedi.

BirGün’e koşuşan ve işten çıkartılanlar arasındaki Ahmet Bahçacı “Yasin Demirdağ düştükten sonra yaklaşık 50 dakika geminin ambarında kaldı. 50 dakika boyunca hiçbir müdahale gerçekleşmedi, müdahale edilse belki de kurtulacaktı. Çıkan arbedenin öncesinde İSG’ye müdahale etmek isteyen kişi bendim. Ben ‘Doktor çağırın’ dediğim zaman İSG çalışanları ‘Doktoru sırtımda mı getireyim nasıl getireyim’ diye ağzında sakızla konuşuyordu.” dedi.

Bir başka işçi ise “Yasin benim yakınımda çalışıyordu. Emniyet kemeri üzerinde düştüğünde vardı ama halatlar eksikti bazı yerlerde kopuktu. Hatta çoğu yerde ip kullanılıyordu. İhmalkârlık çok fazlaydı. Büyük risk altında çalışıyorduk.” diye konuştu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiyecilik ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (Limter İş), Yalova Sefine Tersanesi'nde 17 Ağustos’ta hayatını kaybeden 19 yaşındaki Yasin Demirdağ'ın ölümüyle ilgili bir video paylaşmıştı.

Limter İş’in açıkladığına göre Özyılmazlar taşeron firmasında çalışan ve yüksekten düşerek yaşamını yitiren Demirdağ'a iş güvenliği uzmanı emniyet kemeri giydirmeye çalıştı.

Ölen işçinin arkadaşlarının duruma müdahale etti. İşçiler ile iş güvenliği uzmanı arasında arbede yaşandı.

Limter İş sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Bu alçak düzene birlikte son verelim! Yalova Sefine Tersanesinde yüksekten düşerek ölen Yasin Demirdağ'a İş güvenliği kendini kurtarmak için emniyet kemeri giydirmeye çalışırken işçi arkadaşları müdahale ediyor" dedi.

(Bianet)

Kategoriler

Güncel